Hlavní obsah

Skvělá Maranatha jde hlouběji, ale jedna ruka ještě netleská

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečným koncertem vyvrcholil 28. srpna už šestý gospelový kemp, který ve Ždírci nad Doubravou pořádá nejúspěšnější česká gospelová formace Maranatha Gospel Choir. Akce je otevřená všem zájemcům a Maranatha si na ni tentokrát pozvala švédského dirigenta a skladatele Joakima Areniuse.

Foto: Glena Rauerová
Článek

Maranatha měla opět šťastnou ruku, když po Deonu Kippingovi, Claesovi Wegenerovi a Brianu Fentressovi letos sáhla po Joakimovi a jeho písních. Pokornější a trochu klasičtější poloha jí moc sluší, a i když samozřejmě víte, že jsou nejlepší, tak slyšet je zpívat „Nejsem víc než ty“ bylo prostě dojemné.

Sbor existuje od roku 2005, využívá zázemí pražských adventistů, v jejichž modlitebně se také závěrečný koncert konal, má unikátní systém několika dirigentek a velmi dobře ho vede Marek Jonczy. Protože je Maranatha stále otevřená novým členům, tak si sama vychovává dostatek dobrých sboristů i potenciálních sólistů. Její doprovodná kapela je naprosto profesionální, některé její členy můžete vidět také v úspěšné funkové formaci Top Dream Company.

Dynamický Joakim Arenius se proslavil ve švédských JOYBELLS - jednom z prvních evropských gospelových sborů, který existuje už od roku 1963. Pod jeho vedením sbor začal hrát v rádiích a spolupracovat s celou řadou významných švédských umělců.

V roce 2004 Joakim založil moderní gospelovou formaci PRAISE UNIT složenou z devíti zpěváků a pětičlenné kapely, o čtyři roky později si je jako předskokana ke svým evropským koncertům vybral samotný Kirk Franklin. Mně osobně se nejvíc líbilo to, jak mužný i citlivý zároveň dokáže při dirigování být, jeho práce se sborem i s publikem je jedinečná a něco podobného jsem zatím zažila jen s dánským Runem Herholdtem.

Kromě Joakima se gospelového kempu na Vysočině zúčastnili také domácí lektoři, kteří nabídli účastníkům velký výběr zajímavých workshopů - letos to byl třeba sólový i doprovodný zpěv, muzikálový tanec, stage performance, kytarový band nebo street dance.

Závěrečný koncert Marantathy a jejích hostů mě bavil, znám tam spoustu tváří a užívám si jejich radost ze zpívání spolu s nimi. Maranatha je krásná na pohled a libozvučná na poslech, jejich kostýmy navrhuje módní profesionál, rozmístění sboru k mikrofonům je hotová zvuková magie, jejich sólisté jsou úžasní a kapela šlape jako hodinky. Maranatha má ale ještě něco unikátního, co na běžném gospelovém koncertu neuvidíte, a vím to jen proto, že jsem se jednoho kempu osobně zúčastnila a ten zázrak mohla vidět na vlastní oči.

Takže teď musím napsat, že si pro příště moc přeji, aby s kráskami v první řadě zpívala a tleskala i jejich jednoruká sboristka (mimochodem také velmi krásná), protože právě tohle je skutečný zázrak, který může pohnout diváky a povzbudit je k něčemu odvážnému a novému v jejich životě. A při směru, kterým vidím Maranathu jít, mi to nepřipadá nemožné...

Stránky Maranatha Gospel ChoirInformace o gospelovém kempu

Stránky Joakima Areniuse

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám