Hlavní obsah

Skutečský festival začíná, na úvod se představí operní soubor z Liberce

Novinky, Matěj Zelinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 8. března se Kulturní klub Skuteč poprvé zaplní festivalovými návštěvníky. Poté, co XII. ročník Tomáškovy a Novákovy hudební Skutče slavnostně zahájí starosta Pavel Bezděk, převezme vládu nad pódiem i atmosférou v sále operní soubor libereckého divadla F. X. Šaldy.

Foto: Matěj Zelinka

Tomáškova a Novákova hudební Skuteč

Článek

Hoffmannovy povídky jsou jedním z posledních jevištních děl Jacquese Offenbacha - jejich premiéra se konala čtyři měsíce po skladatelově smrti (10. února 1881) s tím, že Offenbach nestihl operu úplně dokončit, a tak vlastně dodnes úplně nevíme, jak měla přesně vypadat. Je to možná trochu paradoxní u díla, které dnes patří k těm nejslavnějším.

Málokterý skladatel tolik ovlivnil hudbu následujícího století jako Jacques Offenbach. Je možné ho označit za skutečného otce populární hudby v nejširším a nejlepším slova smyslu, za skladatele, který pozvedl „lehký žánr“ na nevídanou úroveň a zároveň mu zajistil světovou oblibu.

„Ačkoli Offenbachovy operety měly obrovský úspěch, celý život toužil po tom, aby byl uznán také jako skladatel operní. Podařilo se mu to, bohužel, až posmrtně, právě s operou Hoffmannovy povídky. Kritika je vysoce cení nejen pro znamenitou hudební koncepci, ale také pro svůj vnitřní příběh a brilantně vystavěné libreto,” uvedla k nedělnímu představení Lenka Frídlová z organizačního týmu festivalu.

Opera o pěti obrazech měla v Liberci premiéru v květnu 2014. Ve Skutči zahájí sérií představení v oblasti operu, baletu i operety a koncertních pořadů klasické hudby i jí blízkých žánrů. Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zde potrvá až do 17. května. 

Reklama

Výběr článků

Načítám