Hlavní obsah

Skupina pečující o osoby se zdravotním postižením na Mostecku má nové členy

Novinky, Petra Havlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunitní plánování sociálních služeb a prorodinných aktivit v Mostě je proces, ve kterém pracuje pět koordinačních skupin. Jednou z nejpočetnějších je skupina zabývající se oblastí péče o osoby se zdravotním postižením a dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem.

Článek

Skupina mezi sebe přijímá neziskové organizace, které poskytují své služby pro občany ze spádové oblasti města Mostu. V minulém a letošním roce přibylo do jejích řad pět nových členů: 

Středisko v Praze 5 - Stodůlkách nabízí služby rané péče pro rodiny s dětmi se speciálními potřebami do 7 let, konkrétně pro děti s diagnostikovaným postižením (např. genetickým, neurologickým), se závažným opožďováním ve vývoji nebo ohroženými vznikem postižení (např. v důsledku perinatálních rizik). Služby rané péče jsou na Mostecku terénní, tj. v domácím prostředí klientských rodin.

Raná péče EDA, o. p. s. poskytuje ranou péči rodinám s dětmi se speciálními potřebami do 7 let, konkrétně pro děti se zrakovým a kombinovaným postižením. Raná péče EDA o. p. s. za svými klienty na Mostecko dojíždí, služby jsou poskytovány terénní formou.

KRUH pomoci, o. p. s. poskytuje od dubna 2012 služby sociální rehabilitace v budově Business centra. Tuto sociální službu mohou využívat lidé zdravotně postižení či znevýhodnění ve věku 18-64 let. Je určena lidem, kteří mají vzhledem k svému handicapu obtíže s pracovním uplatněním, ve vztazích s rodinou i s širším okolím, s komunikací na úřadech, s hospodařením s rodinným rozpočtem. 

SENSES o. s. sdružuje rodiny s dospívajícími dětmi a dospělými s postižením, odborníky z oblasti sociální a speciální pedagogiky a kreativní zdravé dospělé, kteří s těmito rodinami tráví rádi svůj volný čas. Se svým divadelním představením "Nebojte se s námi smát aneb Smíchem ke smyslu" vystoupili také na divadelní přehlídce YOUNG FOR YOUNG v  Mostě a na známém festivalu MEZI PLOTY v Praze v Bohnicích. 

AAJA, o. s. v září 2012 zahájila činnost sociálně terapeutických dílen, které jsou určeny osobám s postižením, mentálním, fyzickým i kombinovaným, ve věku od 16– 64 let. Kapacita sociálně – terapeutických dílen je v jedné "specializaci“ 4 osoby (podle ročního období). Jedná se o výtvarnou dílnu, chovatelskou dílnu a pěstitelskou dílnu. 

Členy skupiny jsou také tyto organizace: AMA – společnost onkologických pacientů, jejich rodinných příslušníků a přátel, o. p. s., Centrum služeb pro zdravotně postižené, o. p. s., Centrum pro zdravotně postižené Ústeckého kraje, o. s., Energie o. p. s., Občanské sdružení Porozumění, Klub Parkinson, Městská správa sociálních služeb, Svaz neslyšících a nedoslýchavých v ČR, Sportovní sdružení vozíčkářů v Mostě, Územní organizace Svazu diabetiků v ČR a Územní organizace Svazu tělesně postižených v ČR.

Elektronický katalog sociálních služeb na Mostecku naleznete na adrese http://www.mesto-most.cz/vismo/kss.asp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám