Hlavní obsah

Skupina Klíč poprvé po 10 letech v Praze - v původní sestavě a s nejlepším repertoárem.

Novinky, Miroslav Nedoma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá a úspěšná renesančně-folková skupina Klíč se dočasně opět dala dohromady, aby exkluzivním turné oslavila 30 let od svého založení. První pražský koncert po deseti letech se v rámci tohoto turné odehraje 25. září v Praze-Petrovicích. Skupina je mj. držitelem 2 zlatých desek a také Zlaté Porty.

Foto: Jaroslav Marian
Článek

V úterý 25. září od 19 hodin opět i v Praze zase jednou uslyšíme v plné kráse okouzlující písně skupiny Klíč. Písně, které se vyznačují podmanivými, košatými a přitom naprosto přesně rozepsanými a interpretovanými aranžemi a jež jsou inspirovány především středověkými a renesančními tématy a hudbou (tzv. renesanční folk). Uslyšíme však i folk moderní, současný šanson a také cikánské melodické prvky. 

K nejznámějším písním patří především Pohár a kalich, Omnia vincit amor, Víno a Třináctka. Autorem hudby u většiny písní je hudební skladatel, textař, aranžér a současně zpěvák a hráč na kytaru Jaroslav Marian, autorem převážné většiny textů (obzvláště v druhé polovině období existence kapely) je divadelní autor, režisér a dramaturg Tomáš Vondrovic

Nástrojové obsazení: šestistrunná a dvanáctistrunná kytara, příčná flétna,  zobcové flétny, hoboj, anglický roh, cello, metalofon, rytmické nástroje atd.

Oslavy jubilea

I tento koncert v Praze-Petrovicích, na který skupina přijede v původní sestavě a s nejlepším repertoárem, je zařazen do jubilejního turné k 30. výročí vzniku skupiny. Kapela vznikla v roce 1982, vrcholem jejích úspěchů byl konec 80. a 90. léta minulého století. V prosinci 2002 skupina ukončila po dvaceti letech existence veřejné vystupování. 

Skupina v roce 1988 získala na celostátním finále Porty v Plzni Cenu diváků, v roce 1990 obdržela Autorskou portu za píseň Omnia vincit amor a v roce 1992 pak byla oceněna i Zlatou Portou za její celkový přínos pro českou folkovou hudbu. Kromě toho je skupina Klíč držitelem i mnoha dalších hudebních a diváckých ocenění - např. jí byly uděleny i dvě Zlaté desky (za první dvě profilová alba).

Jak na koncert?

Koncert se koná 25. září od 19 hodin v sále Domu občanské vybavenosti MČ Praha-Petrovice (Edisonova 429a,GPS: 50°2'9.563"N, 14°33'22.775"E). 

Spojení od metra C - Háje autobusem č. 240 do zastávky Morseova, nebo autobusem č. 125 do zastávky Jakobiho.

Rezervace vstupenek na benefice@petrovice.org - popř. na tel.: 222 956 361. Další podrobnosti na odkazech: výroční koncert Klíče nebo agentura Klíč.

Reklama

Výběr článků

Načítám