Hlavní obsah

Skončil Eurobike, největší světový veletrh cyklistiky. Účastnili se ho i čeští zástupci

Novinky, Daniel Sýkora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém Friedrichshafenu proběhl od 8. do 10. července největší světový cyklistický veletrh. Své výrobky zde prezentovalo více než 1 400 vystavovatelů z 50 zemí. Moderní elektrokola, ležérně působící bicykly, profesionální MTB i nákladní cargo kola: to jsou cyklistické trendy pro rok 2019.

Foto: Štěpán Pleskač

Stánek českého zástupce Apache Bicycles

Článek

Výstavní haly v německém Friedrichshafenu hostily po tři červencové dny Eurobike, největší veletrh cyklistiky na světě. Své produkty zde prezentovalo 1 400 firem z padesáti zemí a nechyběli ani čeští zástupci. Apache Bicycles, největší tuzemský výrobce, zde mimo svou současnou kolekci jízdních kol i elektrokol představil i koncepty, se kterými bude v budoucnu pracovat.

„Lákadlem na našem stánku je bezesporu model horského elektrokola Hawk s motorem DOT.HD, ve kterém je celá technologie baterie i motoru integrovaná, takže na první pohled vypadá jako klasické horské kolo. Máme tu také elektrokolo s českými motory Comp Drive, což z něj dělá prakticky český produkt. Na našem trhu je to unikát,“ řekl Lukáš Bárta, jeden ze šéfů značky Apache Bicycles. 

Vystavovatelé obecně sází na elektromobilitu a stánek, kde alespoň jeden model kola není elektrifikován, zde nebyl k nalezení. Cyklistika s elektropohonem se v městské dopravě i ve volném čase stává stále více populární a cykloprůmysl se díky tomu veze na vlně inovací. Velký prostor zde dostaly například cargo kola určená pro přepravu nákladu. Nejsilnější kola uvezou až 600 kg. Novinkou zde byla i skládací elektrokola, která se po složení vejdou do kufru malého osobního automobilu.

Čerstvé rozhodnutí Evropské komise o možném uvalení antidumpingového cla na kola z Asie navíc dává evropským výrobcům velký příslib pro jejich konkurenceschopnost. „V blízké době očekáváme zájem velkých hráčů o zahájení výroby v Evropě, protože se mluví o více než 100procentním clu na kola dovážená z Číny. Na veletrhu se proto také snažíme ukázat, že u nás kola vyrábět umíme,“ dodal Lukáš Bárta.

Mimo samotných kol se zde vystavovaly i novinky v oblasti příslušenství. Vytápěná cyklistická obuv do zimy, nenápadné hřející polštářky na řídítka nebo přilba s displejem – to je jen krátký výčet z více jak 200 produktových premiér, které šlo na 27. ročníku Eurobiku spatřit. Podle organizátorů letos veletrh navštívilo kolem 43 000 lidí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám