Hlavní obsah

Školní statek Opava má nové skleníky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety začala rozsáhlá rekonstrukce Školního statku Opava, která je rozdělena do několika etap. Skončila další z nich. Studenti a pedagogové opavské zemědělské školy mají k dispozici nové moderní skleníky a učebny. Také šatny se sociálním zařízením.

Foto: Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje

Nové, moderní skleníky.

Článek

Celkové náklady této etapy se vyšplhaly na 15,6 milionu korun. Ze svého rozpočtu je pokryl Moravskoslezský kraj.

„Rekonstrukce statku začala už v červnu 2017. První etapa přišla na 12 milionů korun. Tehdy vznikly dvě nové učebny, chemická laboratoř, multimediální učebna a také zázemí pro administrativní úsek organizace. Další etapa, která si předloni vyžádala přes 21 milionů korun spočívala v demolicích původních skleníků a dalších objektů v areálu školní farmy, kde je plánovaný vznik stájí,” uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance a majetek Jaroslav Kania.

„Teď jsme ukončili další fázi, díky které už stojí v místě původních skleníků dva nové, moderní. Kromě skleníků, které jsou přístavbami k provozní budově, byla v areálu zrekonstruovaná i druhá budova s učebnou, šatnami a zázemím. Práce na zatím poslední fázi revitalizace statku trvaly osm měsíců. Jejich zhotovitelem byla společnost MH - STAVBY. Práce byly dokončeny už v lednu. Kvůli omezení způsobené epidemií koronaviru byla stavba kolaudována až v květnu,” doplnil Jaroslav Kania.

Podle Stanislava Folwarczneho, náměstka hejtmana pro školství a sport, Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola v Opavě je vyhlášená a studium na ní je mezi žáky devátých ročníků velmi žádané. Jedním z důvodů je fakt, že praktická výuka probíhá právě na unikátním školním statku.

Nové skleníky jsou přístupné z chodby provozní budovy. Zasklené jsou polykarbonátovými deskami. Odvětrávání se ovládá ručně výkyvnými křídly v zastřešení. V nové učebně budou žáci pracovat s výpěstky, které budou pikýrovat a přesazovat. V nové dílně se skladem náhradních dílů se budou učit drobné opravy zahradní techniky.

„Plány zde máme i do budoucna. V areálu už je například připravený a kompletně zasíťovaný prostor pro velké stáje. Věřím, že se je také podaří vybudovat. Školní statek Opava byl svého času v oboru zemědělství nejmodernější vzdělávací institucí u nás a má potenciál se na tuto prestižní pozici opět vrátit,” dodal Stanislav Folwarczny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám