Hlavní obsah

Školáci z Velkého Března uspěli v plastožroutí soutěži

Novinky, Alois Miarka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlapci a děvčata ze Základní školy ve Velkém Březně pomáhají přírodě. Sbírají PET lahve, starý papír, hliníkové plechovky od nápojů, vybité baterie, tonery, drobné elektro a také PET víčka.

Foto: Archiv ZŠ Velké Březno

Na Základní škole ve Velkém Březně PET víčka nejvíce sbírají školáci z prvního stupně.

Článek

V pátém ročníku soutěže Nakrmte Plastožrouta 2015/2016 vybojovali školáci z obce Velké Březno druhé místo.

„Máme obrovskou radost,“ sdělila Lenka Šidáková, školní koordinátorka environmentální výchovy. „Zatímco ve čtvrtém ročníku jsme nasbírali 394 kilogramů pestrobarevných víček a skončili devátí, tentokrát jsme nastřádali 943 kilogramů. Vydatně nám totiž pomohli chlapci a děvčata z místní mateřské školy a také občané z Velkého Března, kteří nosí plastové vršky do sběrné nádoby v prodejně Coop,“ dodala Lenka Šidáková.

Neopomenula přitom pochválit obětavého tatínka Václava Mikesche, který pytle s víčky naložil do auta a odvezl do výkupu.

Za odevzdané vršky přibylo na účet Rady rodičů ZŠ Velké Březno 6601 korun. Tato částka se nyní ještě navýší o dalších 1500 korun – prémii za druhé místo v plastožroutí soutěži. Členové Rady rodičů se rozhodli, že výslednou sumu dorovnají do devíti tisíc korun.

Tento finanční obnos děti, učitelé, rodiče a další obětaví sběrači z Velkého Března věnují devítiletému Martinu Maděrovi z jižních Čech. Má totiž dětskou mozkovou obrnu a velmi mu pomáhá fyzioterapie v klimkovických lázních, která však není hrazena zdravotními pojišťovnami v České republice.

Martin má přes svůj handicap spoustu zájmů a koníčků. Učí se anglicky, rád čte knížky, miluje hudbu a hraje na klavír. 24. června se setká s dětmi a pedagogy přímo ve Velkém Březně a zahraje jim na klavír. Poděkuje tak kamarádům z Ústeckého kraje za finanční dar, díky kterému může s maminkou zavítat opět do lázní v Klimkovicích.

„Jsme potěšeni, že environmentální aktivita Nakrmte Plastožrouta získává mezi školami stále více příznivců,“ uvedl Pavel Rosman, marketingový specialista zlínské společnosti Jelínek-Trading, která soutěž organizuje. Vykoupené vršky zpracovává na granulát a ten pak využívá k výrobě zahradních kompostérů ve své provozovně ve Vrbně pod Pradědem.

Seznam nejlepších sběračů a další informace o začínajícím šestém ročníku přinášejí webové stránky www.plastozrout.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám