Hlavní obsah

Školáci v Malenovicích mají s přispěním kraje nové dopravní hřiště

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Nově zrekonstruované dopravní hřiště je od čtvrtka 2. května k dispozici školákům i veřejnosti ve Zlíně-Malenovicích.

Foto: Zlínský kraj

Po přestřižení pásky bylo hřiště slavnostně uvedeno do provozu.

Článek

„Investorem rekonstrukce bylo Centrum služeb pro silniční dopravu, které hřiště provozuje. Celkové náklady dosáhly 4,534 milionu korun, Zlínský kraj přispěl částkou 1,428 milionu,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Jsem velmi rád, že dopravní hřiště v Malenovicích se podařilo kompletně zrekonstruovat tak, aby odpovídalo současným požadavkům na dopravní výuku dětí a mládeže. Přispěje to nejen ke zkvalitnění výuky, ale umožní to i otevření hřiště široké veřejnosti pro volnočasové aktivity,” uvedl při slavnostním otevření náměstek hejtmana Zlínského kraje Pavel Botek zodpovědný za oblast dopravy.

Při rekonstrukci hřiště byly vyměněny konstrukční vrstvy vozovky, dobudovány chodníky a přechody pro chodce s naváděcími prvky pro nevidomé a obnovena světelná signalizační zařízení.

Nové hřiště si jako první vyzkoušeli žáci 2. základní školy Napajedla, jež patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější školy v dopravních soutěžích.

Dopravní hřiště ve Zlíně-Malenovicích je v provozu od roku 1979. Slouží pro celý okres Zlín kromě Otrokovic, které mají své vlastní hřiště. Za roky jeho činnosti jím prošly desítky tisíc dětí v rámci povinné i nepovinné dopravní výchovy. Až do loňského roku se do něj významněji neinvestovalo.

„Budováním interaktivních dětských dopravních hřišť vzniká v České republice kvalitní výukový systém, který výrazně podporuje prevenci a zvyšuje bezpečnost dětí v silničním provozu. Jsme rádi, že jsme k tomuto mohli přispět právě navržením a vybudováním dětského dopravního hřiště v Malenovicích,“ řekl Patrik Reiniš, ředitel pro silniční telematiku společnosti AŽD Praha s.r.o.

Doplnil, že hřiště je vybavené novým typem výukového řadiče, kterým je možné měnit scénáře na křižovatkách pomocí tlačítek na čelním panelu. Součástí je také železniční tunel s přejezdem.

Zlínský kraj myslí také na zvelebení ostatních dopravních hřišť na svém území. Nechal si zpracovat Studii obnovy dětských dopravních hřišť a v souladu s ní chce v průběhu příštích let dopravní hřiště v kraji zrekonstruovat tak, aby odpovídala současným potřebám výuky dopravní výchovy.

Vloni bylo na území Zlínského kraje otevřeno zmodernizované dopravní hřiště v Uherském Brodě, o rok dříve ve Valašském Meziříčí. V příštích letech jsou navrženy rekonstrukce dětských dopravních hřišť ve Vsetíně, Loukově, Uherském Hradišti, Otrokovicích a Kroměříži.

Výstavbu nových hřišť kraj plánuje v Holešově, Bystřici pod Hostýnem, Rožnově pod Radhoštěm, Valašských Kloboukách, Vizovicích a Luhačovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám