Hlavní obsah

Škodovka dodala 50 nových trolejbusů do bulharské metropole Sofie

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská společnost Škoda Electric úspěšně dokončila dodávku nových kloubových trolejbusů pro bulharské hlavní město Sofie.

Foto: Škoda Transportation

Škoda Electric je v současnosti největším evropským výrobcem trolejbusů.

Článek

Firma v září expedovala poslední z celkem padesáti plně nízkopodlažních vozidel typu Škoda 27 Tr, které si tamější dopravní podnik objednal.

„Představitelé zákazníka vyjádřili s dodávkami nových trolejbusů velkou spokojenost. Během pouhých několika měsíců jsme totiž dokázali vyrobit a dodat všech padesát osmnáctimetrových nízkopodlažních vozidel v typických modro-žlutých barvách,” uvedl Petr Kasenčák, vedoucí obchodního úseku divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric.

„Trolejbusy jsou velmi komfortně vybaveny. Cestující a řidiči určitě ocení výkonnou klimatizaci. Vozidla mají navíc pomocný dieselagregát, díky kterému je trolejbus pojízdný i mimo dosah trolejového vedení,” sdělila manažerka Škody Electric Jitka Lišková.

Projekt dodávek nových trolejbusů pro hlavní město Bulharska je realizován s podporou Operačního programu Regionální rozvoj 2007-2013 spolufinancovaného Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Aktuální dodávka pro Sofii není prvním kontraktem pro bulharské hlavní město – třicet vozů jiného typu 26Tr, slouží v hromadné dopravě bulharského hlavního města již od roku 2010. Kromě Sofie dodává v současnosti Škoda Electric celkem sto trolejbusů i do dalších bulharských měst - do Plevenu, Stare Zagory, Varny a Burgasu.

Škoda Electric je v současnosti největším evropským výrobcem trolejbusů. Aby došlo k pokrytí požadavků na všechny získané zakázky, vyrábí kolem 30 trolejbusů měsíčně. Škodovka navíc investuje do vývoje nových produktů každoročně kolem 200 miliónů Kč ročně. Jedná se o vozidla určená pro třetí tisíciletí - například o bateriový elektrobus Škoda Perun (Pure Electric RUNner) nebo hybridní autobus Škoda H12.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám