Hlavní obsah

Škoda z loupežných přepadení se v Praze loni vyšplhala na 27 miliónů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za celý rok 2010 se v hlavním městě Praze stalo 811 loupežných přepadení. Počet loupeží rok od roku klesá a oproti roku 2005 je to o polovinu méně. Policisté mluví o mravenčí práci kriminalistů i vlivu médií.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto. Jedna z loupeží v minulém roce.

Článek

Loupežných přepadení - ať již bank, pošt, obchodů nebo heren - v Praze ubývá. V roce 2009 došlo na území hlavního města k 1076 loupežím. V minulém roce k 811 loupežím, což je o 265 méně. V roce 2005 dosáhl počet loupeží dokonce k číslu 1638.

Škoda způsobená loupežemi v roce 2010 se zastavila na čísle přesahující částku 27 miliónu korun. Výjimečné nejsou ani fingované loupeže, kterými se snaží údajní poškození zakrýt finanční ztrátu, či vydělat na pojistném.

Objasněnost loupeží se zvýšila na 38 procent i tak je toto číslo poměrně malé. Znamená to, že z celkového počtu 811 loupeží bylo objasněno 308 případů.

Policie uvádí dva největší důvody, proč klesá tato trestná činnost. Mravenčí práce kriminalistů a spolupráce s bankovní radou a jednotlivými bankovními ústavy. „V rámci Bankovní rady působí pracovní skupina, kterou tvoří odborníci z řad ekonomů a fundovaných kriminalistů pražské policie. Tato skupina intenzivně celoročně pracuje na eliminaci bezpečnostních rizik,“ uvádí tisková mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Policie si také pochvaluje spolupráci s médii, které zveřejňují popisy a portréty pachatelů loupeží. Kriminalisté tak dostávají potřebné informace, ať už o tom jak se celý případ odehrál, tak i o totožnosti pachatele. Reportáže o tomto druhu trestné činnosti také působí preventivně a upozorňují na nebezpečné situace.

Jedno z kuriózních loupežných přepadení přiblížila Andrea Zoulová: „Prvního prosince 2010 přišel, nedlouho po půl páté odpoledne, do banky v Zenklově ulici v Praze 8 neznámý pachatel. Pod pohrůžkou použití „bomby“ se dožadoval vydání finanční hotovosti. Pracovnice bankovní přepážky lupiči vyhověla a vydala mu částku přesahující deset tisíc korun. Lupič při odchodu z banky pronesl, že není nutné volat policii, neboť on se mužům zákona přihlásí sám. A těmto slovům nakonec i dostál, když se ve večerních hodinách skutečně dostavil na policejní služebnu, kde se ke svému jednání plně doznal.“

Reklama

Výběr článků

Načítám