Hlavní obsah

Sklárny v Květné při dni otevřených dveří předvedou, jak vypadá ruční výroba skla

Novinky, Břetislav Šťasta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské sklárny v Květné připravily na sobotu 18. února tradiční den otevřených dveří, který je součástí fašankového festivalu ve Strání. Zájemci mohou využít výjimečnou příležitost spatřit na vlastní oči ruční výrobu skla.

Foto: Břetislav Šťasta
Článek

Sklárny budou otevřené pro veřejnost od 8 do 13 hodin. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout celý výrobní proces výroby skla.

Historie skláren sahá až do roku 1794, kdy byla zahájena stavba skláren pod Javořinou v katastru obce Strání. Kníže Alois z Lichtejnštejna přizval k práci na výstavbě sklárny s rozpočtem 9908 zlatých architekta Karla Rudzimského a chemika a skláře Franze von Weisbacha, který se také stal prvním správcem hutě.

Huť byla vybavena dvěma tavícími pecemi, činnost zahájila v polovině roku 1795. Zaměstnání zde našli nejenom místní lidé, ale hlavně skláři z okolí i z ostatních lokalit lichtenštejnských panství na Slovensku či v Rakousku. Spojení všech těchto výrobních tradic vytvořilo brzy osobitý styl výroby nové sklárny, ta postupně začala nabývat na proslulosti.

Při příležitosti dne otevřených dveří budou návštěvníci mít možnost zakoupit kvalitní sklo za akční ceny. Dále bude mj. připraveno bohaté občerstvení v podobě domácí zabijačky, se svou fireschow vystoupí Flammeninferno a zahraje dětská cimbálová muzika Mladí Bruštíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám