Hlavní obsah

Skalenští hasiči zvou opět na tradiční úterní Masopust

Novinky, Ivan Utěkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masopustní průvod přes město Skalná k sálu LB Minerals vyrazí v úterý 4. března v 17 hodin od hasičské zbrojnice. V čele bude vyhrávat kapela Parohanka, za ní se bude vézt rakev s bohem vína Bakchem a za ní maškary v doprovodu divokých medvědů.

Foto: Ivan Utěkal

Pozvánka na MASOPUST 2014

Článek

Skalenský dobrovolný sbor hasičů každoročně pořádá v doprovodu známé a oblíbené chebské kapely Parohanka masopustní průvod se zábavou. Sál LB Minerals je vždy na tuto tradiční slavnost a veselí bohatě vyzdoben a připraven. Před touto úterní masopustní veselicí pořádají taktéž hasiči v tomto sále už v neděli 2. března od 14 hodin dětský maškarní ples - děti mají vstup zdarma.

Masopustní veselí začne v úterý 4. března od 16. hodiny v místní hasičské zbrojnici, kde se scházejí masky do průvodu. Zde dostávají od hasičů každý zdarma jednoho frťánka pro zahřátí do průvodu městem. Od 17 hodin se otevírají vrata hasičské zbrojnice a vyběhnou medvědi, kteří vždy košťaty šlehají přihlížející děti i dospělé pro jejich zdraví.

Průvod masek se seřadí venku vedle hasičské zbrojnice a na pokyn kapely se vyráží napříč městem Skalná až k sálu LB Minerals. Za kapelou se veze rakev s Bakchem, před ní žehná farář po boku s ministranty, kteří rozhazují dětem sladkosti a kropí přihlížející voňavou a živou vodou. Za nimi se baví maškary, zdraví přihlížející a zvou z průvodu občany na masopustní zábavu, skvělé jídlo a tombolu do sálu LB Minerals.

Průvod masek městem má vždy první zastaveníčko na Kostelním náměstíčku, kde je tradiční první taneček i s dodržením pitného režimu. Druhý taneček se roztančí v doprovodu kapely před místním sálem. Pak farář zve všechny přihlížející občany k hojné účasti na masopustní veselici do místního sálu.

Zde vždy od 18 do 24 hodin probíhá masopustní zábava společně s tancem, širokým výběrem jídel a pití, bohatou tombolou od hasičů a přátel sponzorů. Skvělá masopustní veselice končí vždy úderem půlnoci, kdy začíná popeleční středa. Sálem se nese rakev s Bakchem a začíná postní období až do Velikonoc.

Na Masopust 2013 se přišlo podívat do ulic Skalné okolo 700 lidí, kteří obdivovali na 103 masek v průvodu. A tak zde skotačila v masce kuřata, medvědi, řezníci s prasnicí, čundráci, zkrvavění zombie, kati, květinky, Nastěnka s Marfušou a Ivánkem, čarodějnice, kovbojové, chodící tovární komíny, baletky a baleťák, skřítci a mnoho dalších postav.

Každoroční poděkování právem patří štědrým sponzorům. Dále panu Kirchovi z Hospůdky Na Chaloupce, který každoročně vyšle na tuto událost velký počet masek. Obdiv a uznání zasluhuje i hasič Josef Mariánus st., který před více než 40 lety tento masopust zorganizoval a doposud pokračuje každoročně v jeho tradici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám