Hlavní obsah

Simulátor vandalismu je po rekonstrukci, obyvatelé Jemnice jsou zváni k diskusi

Novinky, Ondřej Ferdan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce prostoru Simulátoru vandalismu se v neděli 20. května uskutečnila v jemnickém parku. Byly tak připomenuty prvky, které na plochu 5 krát 5 metrů umístilo sdružení AlterNaiva. Během akce byli kolemjdoucí a přihlížející zváni na další fázi projektu - diskusní besedu u kávy.

Foto: Ondřej Ferdan

Rekonstrukce Simulátoru

Článek

Simulátor vandalismu je projekt, který ve svém počátku nabídl komukoli v Jemnici možnost vyzkoušet si, jaké to je být vandalem. Prvního května vznikl v parku prostor, který v sobě měl tradiční prvky veřejného vybavení, lavičku, odpadkové koše, dopravní značku a bílou stěnu. Celý tento ohraničený prostor nevydržel nápor zájemců ani tři dny. Veřejnost na otevření Simulátoru a rychlost jeho destrukce prudce reagovala diskusí.

Cílem projektu je vytvořit a udržet tento diskusní prostor, vyvolaný fyzickým prostorem v parku a dát převážně mladým lidem nástroj, jak formulovat změny a potřeby pro Jemnici. „Zájem a reakce, které vyvolal Simulátor, jsou stále různorodé. Mnoho lidí nechápe význam prostoru a nejsou pak ochotni si najít informace a dát si je do souvislostí,“ uvedl Ondřej Ferdan, koordinátor projektu. Veškeré potřebné a oficiální informace jsou umístěny na webových stránkách projektu a dostupné na dotaz.

K rekonstrukci Simulátoru vandalismu se úzce váže diskusní beseda, plánovaná na 2. června v jemnickém kulturním domě. Ta nabídne obyvatelům Jemnice a okolí možnost vyjádřit se k vandalismu, k místu, kde žijí, k možnostem mladých lidí v Jemnici i k projektu Simulátor vandalismu.

Organizátoři projektu předpokládají zájem o besedu ze strany jemnických. „Otestujeme tak, do jaké míry jsou lidé tady v Jemnici lhostejní k místu, kde žijí a jestli mají zájem se o svých potřebách bavit jinde než na internetu,“ okomentoval záměr Ferdan.

Diskuse je určena pro širokou veřejnost a přihlásit se k účasti je možné do konce května. Beseda bude formou Setkání v kavárně. Přihlášení účastníci budou mít k dispozici kávu, čaj a občerstvení zdarma. Posadí se ke "kavárenským" stolům se zástupci města Jemnice a odborníky. Společně se pobaví o například o tom, jaké možnosti seberealizace má v současnosti jemnická mládež, v čem lze najít vztah k Jemnici nebo také o významu samotného projektu. Výstupy z diskuse pak budou zveřejněny.

Jednou z mediálních desinformací je financování a iniciativa projektu a pozice města Jemnice jako donátora a organizátora. Projekt je realizován za podpory Nadace Vodafone ČR a iniciátorem a odpovědnou organizací je jemnické sdružení AlterNaiva. Oficiální informace získáte na www.simulat.wordpress.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám