Hlavní obsah

Šikovnost a mládí zvítězily v soutěži odborných dovedností středních škol v Dobrušce

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky hostila krajské kolo soutěže odborných dovedností učebního oboru Strojní mechanik.

Foto: Jana Melicharová

Soustředění při soutěži

Článek

V úterý a ve středu 15. a 16. března jste mohli v dílnách Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce zažít atmosféru, jakoby se tu konala velká mezinárodní soutěž. Všude panoval klid a soustředění, který rozrážel jenom zvuk obrušovaného kovu a točícího se vrtáku vrtačky. Probíhalo zde totiž krajské kolo soutěže odborných dovedností žáků učebního oboru Strojní mechanik.

K tomu nám hlavní rozhodčí Vladimír Šrámek ze SPŠ, SOŠ a SOU z Hradce Králové řekl: „Krajskou soutěž pořádá SŠ – PVC na základě pověření Cechu KOVO ČR a komise pro soutěže odborných dovedností regionu východních Čech. Soutěž je určena pro žáky 3. ročníků oboru Strojní mechanik.“

Každá škola mohla do soutěže přihlásit jedno dvoučlenné družstvo. V soutěži pak bylo ohodnoceno nejen družstvo, ale i jednotlivec. Té letošní se zúčastnilo 16 žáků z osmi škol z Královéhradeckého a Pardubického kraje a také z Nymburka. Pořádající SŠ – PVC z Dobrušky se samotné soutěže z důvodu regulérnosti a korektnosti nezúčastnila.

„Soutěž již od 90. let pořádáme jako soutěž dobrovolnou, kterou zaštiťuje právě Cech KOVO a pomáhá nám vyhledávat mladé nadějné řemeslníky. Vítězové pak postupují do celostátního kola, které se koná v červnu v Brně. Tam se také koná galavečer, na kterém bude absolutnímu vítězi předána zlatá plaketa v hodnotě 10 000 Kč „České ručičky”. Projekt „České ručičky“ má totiž zpopularizovat učňovské školství v očích mladých lidí, jejich rodičů, učitelů a široké veřejnosti,” dodal Vladimír Šrámek.

V samotné soutěži pak museli žáci vyrobit jeden samostatný výrobek. Letos to byla zámečnická svěrka. A svoje teoretické znalosti si ještě prověřili v písemné práci, která také byla součástí soutěže.

Samotným závěrem napínavých dvou dnů pak bylo slavnostní předání diplomů a věcných cen ve Společenském centru – Kino 70 v Dobrušce za účasti nejen ředitele Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky Ing. Vladimíra Voborníka, ale i starosty města Dobrušky, které se vedle generálního sponzora KBA Grafitec s. r. o. stalo patronem soutěže, Ing. Petra Lžíčaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám