Hlavní obsah

Setkání řezbářů ve Velkých Karlovicích předchází nedělní pouti

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacet řezbářů přijalo pozvání na 25. ročník sympozia do Velkých Karlovic, které se koná ve dnech od 1. do 4. srpna v areálu u místního muzea.

Foto: Libuše Miarková

Petr Stoklasa z Velkých Karlovic na dřevařském sympoziu zhotovuje štípané holubičky. Fortel získal od svého otce, jemuž od svého mládí pomáhal.

Článek

Tak jako každý rok, i letos zde předvádí svůj fortel lidoví tvůrci přímo z Velkých Karlovic. Patří mezi ně Petr Stoklasa, Tomáš Dujka a Bohuslav Vašut. Mladou generaci letos poprvé zastupuje Eliška Jurečková, studentka Střední školy řezbářské z Tovačova, která do své rodné obce na setkání řezbářů pozvala dvě spolužačky.  

Na Valašsko přijeli i mistři lidového řemesla ze vzdálenějších krajů. Například Anton Kadura dorazil z Podvysoké u Turzovky a Kamil Ostrčil z obce Čechy na Přerovsku. Většinu tvůrců však tvoří členové regionálního spolku neprofesionálních výtvarníků  Urgatina, který valašské sympozium organizuje spolu s místním obecním úřadem, informačním centrem a muzeem.

Setkání řezbářských tvůrců předchází nedělní karlovské pouti a také víkendovému jarmarku, pro který je již u muzea připraveno 45 stánků. Prodávat se budou tradiční frgály, med, perníčky a další speciality z místního regionu. Své výrobky zde představí rovněž lidoví řemeslníci z Valašska.

Jak uvedla Dagmar Stoklasová, vedoucí informačního centra ve Velkých Karlovicích, návštěvníci se mohou těšit na vskutku bohatý kulturní program. Například v pátek 2. srpna v 19 hodin se v amfiteátru u muzea uskuteční koncert sourozenců Hany a Petra Ulrychových. O den později, opět v 19 hodin, pak na stejném podiu vystoupí Mojmír Bártek se skupinou The Young Pekáč.  Od pátku do soboty pro radost a dobrou pohodu zahrají v průběhu dne cimbálové muziky Jiřího Nechanického, Kyčerka, Milana Mlčáka, Valašsko a hudecká kapela Staré Gatě.

Podrobný program na tento víkend ve Velkých Karlovicích:

http://velkekarlovice.cz/informacni-centrum-probihajici-akce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám