Hlavní obsah

Seniorky v Habartově se s vervou pustily do boje s počítačem

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nabídkou velmi potřebné a vítané aktivity pro seniory přišla komise pro prevenci kriminality v Habartově. Na základě současných trendů ve vývoji komunikačních technologií vytvořila komise bezplatný program, který zájemce naučí základním uživatelským dovednostem práce s PC a internetem.

Foto: Aleš Plevka

Učebna výpočetní techniky je takřka plná

Článek

Hlavním garantem celého programu se stal Petr Ondříšek, který sestavil i náplň jednotlivých lekcí a rámcový obsah rozdělil do dvanácti bloků. Během nich se zájemci seznámí se základy ovládání počítače, mezi které se řadí zapínání a vypínání PC a práce se soubory a složkami.

Několik lekcí je věnováno práci s internetem. Dojde na seznámení s některými prohlížeči a podstatná část je pak věnována hledání užitečných informací souvisejících např. s děním ve městě.

Další blok se zaobírá problematikou emailové schránky a práci s emaily. Několik posledních setkání je zaměřeno i na domácí násilí, asertivitu, schopnost odolat manipulativnímu chování, problematice hesel či základům finanční gramotnosti např. v podobě internetového bankovnictví - vše je předkládáno v úzkém vztahu k internetu, který se může stát zdrojem informací a také místem, kde je možné najít kontakty na nejrůznější instituce a centra, která mohou a chtějí fundovaně pomoci potřebným lidem v těžkých životních situacích.

Petr Ondříšek na sebe sám vzal i roli instruktora a to vše navíc bezplatně. Bez nároku na finanční odměnu poskytla své prostory i Základní škola Habartov, a tak kurz je dostupný opravdu pro každého. V současnosti ho navštěvuje 12 frekventantů, kteří se scházejí vždy v pátek v podvečer a před počítačem tráví 60 až 90 minut. Maximální kapacita je takřka naplněna, neboť počítačová učebna disponuje patnácti počítači.

Během hodiny, kterou na posledním kurzu strávil autor těchto řádků, bylo patrné, že dvanáctka dam se do učení pustila opravdu s vervou a nadšením. Dnes mají za sebou asi třetinu celého programu a již zvládají práci s ikonami, umí spustit prohlížeč, zvládají vyhledávat obrázky, zboží a firmy, vědí, co znamená pojem adresní řádek a co se stane, když kliknou na šipky nebo domeček a ještě mnoho dalšího. Dbá se však i na zdraví, a tak čas od času přijde povel k proklepání a protažení rukou.

Případné nezdary byly řešeny s nadhledem, nikde ani stopa po nervozitě či špatné náladě. Této atmosféře jistě podstatně přispívá i role instruktora, se kterou se Petr Ondříšek vyrovnává naprosto bravurně. Jeho trpělivost nezná mezí a ochota přistupovat individuálně k jednotlivým účastnicím, a byť i několikrát opakovat a ukazovat totéž je bez hranic. Vše se navíc děje s úsměvem na tváři, a tak je více než patrné, že tento počin se komisi zatím daří na jedničku.

Ze zaznamenaných reakcí bylo zřejmé, že seniorky dělají pokroky a mají radost ze všeho nového, co s počítačem a internetem zvládnou. Některé si vše pamatují, jiné pro jistotu využívají i tužku a blok, aby si poznamenaly to nejdůležitější. Všechny bez rozdílu si ale nakonec odnesou osvědčení o absolvování kurzu a jako dárek i flashdisk, na kterém najdou shrnutý celý obsah kurzu ve formě textů a prezentací. Jeho součástí bude i adresář užitečných internetových odkazů. Bylo by skvělé, kdyby podobný projekt mohl pokračovat i do budoucna.

Reklama

Výběr článků

Načítám