Hlavní obsah

Seminář věnovaný sebeobraně vzbudil zájem

Novinky, Emil Horný

Ať již procházíte nočním centrem Prahy, nebo se ocitnete v některém z okrajových sídlišť v brzkých ranních hodinách, jen málokdo se v podobné situaci cítí zcela bezpečně. Matka měst si rozhodně nevede v porovnání s ostatními Evropskými metropolemi zle, ale...

Foto: Emil Horný

Tomáš Severa s asistentem Petrem Tomáškem

Článek

I proto minulý měsíc v Praze-Řepích proběhl seminář s Tomášem Severou, odborníkem na boj s nožem, tyčí a dalších, mnohdy improvizovaných zbraní. Navázal tak na řadu specializovaných seminářů zaměřených na sebeobranu, které na Řepích v místním obchodním centru Shopping point, pořádá klub bojových sportů Tiger Gym.

Tyto semináře jsou určeny široké veřejnosti a vždy jsou provázeny velkým zájmem, což potvrdil i fakt, že akce byla plně obsazena po necelém týdnu od jejího ohlášení a poptávka více než dvojnásobně převýšila kapacitu tělocvičny. Do prostor Tiger Gymu zavítali zkušení borci i úplní začátečníci a již úvodní nástin technik v podání hlavního instruktora, jemuž občas vyloženě statečně sekundoval asistent Petr Tomášek, nenechal nikoho na pochybách, že si účastníci odnesou víc než jen neobvyklý zážitek. Na podobné úvahy však od první minuty nezbyl čas, každý se pod vedením zkušeného dua instruktorů ponořil do nesmiřitelného boje se svým sparingem a zpočátku i s vlastní koordinací pohybů.

První blok byl vyhrazen ratanovým tyčím. Ti, kteří již v minulosti podobný způsob boje zažili, měli prozíravě zatejpovaná zápěstí, což velká řada z nás nováčků přešla s mírně pobaveným úsměvem. A opravdu - zpočátku nic nenasvědčovalo kruté řežbě, kterou s nenucenou samozřejmostí předvedli naši trenéři, jako součást prologu celého semináře. Ovládnutí 80 centimetrů dlouhé tyče netrvalo dlouho, a co chybělo na lehkosti a plynulosti, jsme chrabře doháněli vehementní urputností, se kterou jsme kosili imaginární soupeře účinnými údery našich "zbraní".

Trošku větší oříšek představovala specifická chůze, ve které bylo třeba provádět nově naučené útoky, ale po prvním hodinovém bloku byl každý z nás schopen zaútočit se zničující přesností a bránit se s velkou kreativitou. Z opojného omylu Tomáš vyvedl hned na úvod druhé hodiny, jejíž náplní byla aplikace nově nabytých dovedností na stejně vyzbrojeném protivníkovi. Vzduchem se začala šířit vůně páleného dřeva, charakteristická pro boj s ratany. Bohužel až nyní většina pochopila, že tejpa na zápěstí má své opodstatnění. Četné mozoly a sedřená kůže budiž varováním pro příště. Celý blok Tomáš zakončil několika hrami a modelovými situacemi, při kterých se všichni náramně bavili.

Druhá část zaměřená na nože, byla o poznání snadnější. Pohyb rukou i nohou byl totiž podobný nebo zcela totožný, jako předchozí cvičení s tyčí. O to víc zbylo času na projetí komplikovanějších technik, do kterých Severa umně zařadil i sebeobranné techniky z Jiu Jitsu, čímž získalo cvičení další rozměr a tím i možnosti seberealizace (na ubohém protivníkovi).

Množství pák, odváděcích technik nebo stabilizací soupeře na zemi si jistě nešlo zapamatovat, ale to ani nebyl cíl tohoto semináře. Celý den se totiž náramně vydařil a všichni se již jistě těší na další příděl endorfinu, možná už 26. května na stejném místě s Markem Svitkem, který bude v sobotu vyučovat Freestyle Kickbox.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám