Hlavní obsah

Selátka jsou novou atrakcí ostravské zoologické zahrady

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravské zoologické zahradě v expozici Na statku porodily dvě samičky prasete domácího plemene mangalica svá první mláďata. Návštěvníci mohou zatím vidět desetičlennou skupinku starších selátek, která přišla na svět 23. června.

Foto: ZOO Ostrava, www.zoo-ostrava.cz

Selátka se mají k světu.

Článek

Vzhledem k tomu, že Zoo Ostrava chová pouze samice tohoto plemene, odjely na konci ledna obě prasnice v rámci spolupráce mezi zoologickými zahradami za ženichem do vyškovského zoo parku, který se specializuje na chov domácích plemen. Zde samičky pobyly asi tři měsíce a, jak se ukázalo, přinesl pobyt u tamního kance své ovoce.

Prase domácí mangalica je plemeno chované především na Balkáně a v Maďarsku. Je nápadné svou hustou pro prase nezvyklou kadeřavou srstí. V kohoutku dosahuje výšky okolo 85 cm, vážit může až 300 kg. Vyznačuje se poměrně velkou odolností proti nepřízni počasí. Mangalica je využívána zejména jako zdroj masa.

Reklama

Výběr článků

Načítám