Hlavní obsah

Sedmiletá Alžběta jubilejním návštěvníkem výstavy na zámku v Horšovském Týně

Novinky, Miroslav Škampa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu Tři střevíčky pro Popelku na zámku v Horšovském Týně navštívil v neděli 19. srpna v 10.14 hodin desetitisící návštěvník. Byla jím sedmiletá Alžběta Jeřábková.

Foto: Miroslav Škampa

Sedmiletá Alžběta Jeřábková s poukazy na výstavě.

Článek

Z 360 kilometrů vzdálených Kanic u Brna doputovala na výstavu i sedmiletá Alžběta Jeřábková s rodiči. Stala se desetitisícím návštěvníkem úspěšné výstavy, která připomíná natáčení oblíbené filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.

V pokladně zámku ji očekával kastelán Jan Rosendorfský, který jí předal volnou vstupenku na výstavu, poukaz na oběd v hotelu Šumava a rodinnou vstupenku na prohlídku barrandovského Fundusu. Na výstavě ji provázel průvodce Martin Lang, který říká: „Malá slečna se styděla a moc nám toho neřekla, ale bylo vidět, že by moc ráda byla Popelkou v plesových šatech.“

Výstava Tři střevíčky pro Popelku na zámku v Horšovském Týně je doprovodnou akcí mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest a bude otevřena do 16. září. „V současné době jednáme s Barrandov studio a. s., divize Fundus o prodloužení výstavy do 30. září a vše je na dobré cestě. Navíc v sobotu 15. září navštíví výstavu i režisér Václav Vorlíček a někteří další aktéři natáčení. V ten samý den bude k dispozici i oblíbená fotokostymérna. Návštěvníci se tedy mají stále na co těšit," dodal kastelán Jan Rosendorfský.

Hrad a zámek Horšovský Týn

Horšovský Týn byl původně biskupský hrad založený před polovinou 13. století pražskými biskupy. Byl strategickým bodem na obranu kupecké stezky z Řezna do Prahy. Po husitských válkách přešel do držení světských feudálů. V roce 1547 vyhořel a byl přestaven v monumentální renesanční sídlo Janem mladším Popelem z Lobkovicz.

Po Stavovském povstání se stal majitelem Horšovského Týna Maxmilián Trauttmansdorff, který se zasloužil o podepsání Vestfálského míru v roce 1648 na ukončení třicetileté války. Rodina Trauttmansdorffů vlastnila panství až do roku 1945. Od roku 1945 vlastní zámek stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám