Hlavní obsah

Šedesát úspěšných sezón Divadla loutek Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hlavní a alternativní scéně v letošní šedesáté sezóně odehráli loutkáři celkem 515 představení pro malé i velké diváky, včetně pěti premiérových inscenací. V září 2012 Divadlo loutek Ostrava uspořádalo 7. ročník festivalu divadelní tvorby - Divadelní pouť bez bariér.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava: Z inscenace Ošklivé káčátko.

Článek

Divadlo loutek Ostrava nehrálo pouze na domácích prknech, která znamenají svět, ale uvedlo také 31 představení na 18 zájezdech v České republice, na Slovensku či v Německu. Z mezinárodního festivalu Babkárská Bystrica 2013 - Dvojitý impulz si tvůrčí a herecký tým DLO přivezl v říjnu 2012 hlavní cenu poroty Za humánní poselství udělenou inscenaci Lebensraum amerického autora Israela Horovitze.

Kromě divadelních představení se především alternativní scéna stala dějištěm dalších uměleckých a vzdělávacích aktivit.

Nová sezóna, která bude tradičně zahájená v září, proběhne ve znamení dvou výročních akcí - těmi bude Mezinárodní loutkařský festival Spectaculo Interesse pořádaný ostravským divadlem loutek pravidelně každé dva roky,. Vstoupí již do 10. ročníku a opět představí reprezentativní výběr loutkářské tvorby z celého světa. Bude se konat 22. až 27. září.

Dne 12. prosince 2013 pak loutkáři oslaví 60. výročí první premiéry, kterou divadlo loutek (tehdy Krajské divadlo loutek) zahájilo v roce 1953 svou uměleckou činnost.

Pro sezónu 2013/2014 Divadlo loutek Ostrava připravuje 5 premiérových představení. Pro školy se bude hrát každý všední den dopoledne. Každou neděli se budou hrát pohádkové inscenace pro celou rodinu. Pro starší mládež a dospělé diváky zůstanou zachována pondělní večerní představení. Poslední úterky v měsíci budou i nadále vyhrazeny koncertům netuctových hudebních žánrů.

Novinkou repertoáru jsou představení Přesčas, která vznikají z tvůrčích iniciativ členů hereckého souboru v jejich volném čase. Prvním takovým představením je inscenace Půldruhé hodiny zpoždění, která letošní sezónu uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám