Hlavní obsah

Satirická komedie Škola pro ženy bude mít na Josefa premiéru v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než desetileté odmlce se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví 19. března komedie z pera největšího francouzského komediografa Jeana-Baptisty Poquelina, známějšího pod uměleckým jménem Moliére. V hlavní roli uzurpátorského Arnolfa se představí herec Jan Fišar.

Foto: Radovan Šťastný, Zdroj NDM.

Národní divadlo Moravskoslezské, Divadlo Antonína Dvořáka. Škola pro ženy. Petra Lorencová ( Anežka), Jan Fišar (Arnolf)

Článek

„Komedie Škola pro ženy (nebo Škola žen) byla poprvé uvedená 26. prosince 1662 v Palais Royale v Paříži. Moliére touto komedií přivedl na scénu téma postavení ženy v tehdejší společnosti a zejména mířil na starší muže, kteří si berou o mnoho let mladší ženy,” uvedla dramaturgyně Dagmar Radová.

Hlavním hrdinou je Arnolf, starší muž, který je znám svým výsměchem a pohrdáním vůči ženatým mužům. Je totiž přesvědčen, že všechny krásné, chytré a oduševnělé ženy zákonitě nasazují svým mužům parohy.

V hlavní roli uzurpátorského Arnolfa, jenž pro sebe vychovává mladou dívku, se představí Jan Fišar, který tak bude moci zhodnotit zkušenosti z práce na titulní roli v inscenaci Moliére. Ta byla uvedena v roce 2006 v nastudování NDM a taktéž v režii Janusze Klimszy.

„Těšila mě práce na Škole pro ženy. Sešla se báječná parta kumštýřů. Zkoušeli jsme a hrajeme mimořádně těžký Kadlecův překlad - o to více všichni pracovali. Byly to příjemné dny,” hodnotí spolupráci Jan Fišar.

Hereckou partnerkou Janu Fišarovi bude Petra Lorencová v roli Anežky a milostný trojúhelník bude doplňovat Ivan Dejmal jako Horác. V dalších rolích diváci uvidí Tomáše Jirmana v roli Chrysalda, Davida Viktoru, Jana Lefnera a Michaelu Petřekovou.

Premiéra se uskuteční 19. března od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. Reprízy: 21. a 24. března od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám