Hlavní obsah

Samostatné bydlení, šance na normální život s duševní poruchou

Novinky, Petra Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou službu, Podporu samostatného bydlení, nabízí od začátku roku Diakonie Uherské Hradiště. Je zaměřena na klienty s duševním onemocněním, kteří jsou s drobnou pomocí odborníků schopni žít sami „na vlastní pěst“. Pro mnohé z nich to znamená mnohdy jedinou šanci k osamostatnění se od rodičů.

Foto: Petra Kučerová
Článek

Paní Laďce je 42 let a od mládí trpí úzkostnými poruchami. Měla proto vždy problém najít si zaměstnání a navíc byla závislá na rodičích a jejich každodenní pomoci. To se změnilo před pár týdny. Paní Laďka využila nové služby, kterou nabízí uherskohradišťská Diakonie, a dnes bydlí sama v pronajatém bytě.

„Je to pro mě něco úplně nového. Sama si peru, vařím a moc mi při tom pomáhají pracovníci Diakonie. Přijdou na návštěvu, zeptají se, jestli něco nepotřebujeme, jako třeba vyřídit žádosti na úřadě a podobně. Ale jinak žiju sama, jen se spolubydlící ve vedlejším pokoji,“ říká paní Laďka.

Důležitý je vztah i konkrétní pomoc

Podpora terénních pracovníků střediska CESTA je důležitou součástí služby. Mohou tak klientům nabídnout pomoc v prvních týdnech samostatného života, ale i kdykoli jindy.

„Součástí služby je setkávání s pracovnicí, která řeší s klientem jeho individuální plány a cíle. Během prvních setkání se vytváří vztah, který se postupně prohlubuje, a pracovnice s klientem řeší překonání překážek a rozvoj dovedností, které vedou ke stanovenému cíli. Trénink činností je různý, od posilování kognitivních funkcí po podporu manuální zručnosti. Setkání umožňují také řešení aktuálních situací vždy podle individuálních potřeb klienta,“ vysvětluje vedoucí služby Podpora samostatného bydlení Jana Kasáčková.

Samostatně, ale i celá rodina

Služba je určena pro dospělé osoby, jak jednotlivce, tak i páry či rodiny, spadající do skupiny osob s duševním onemocněním ve věku 19 - 80 let. Služba je nabízena v Uherském Hradišti a okolí. 

„Hlavním cílem služby je rozvoj praktických dovedností, posilování schopností, sebedůvěry a znalostí, které vedou k udržení si bydlení a zvládnutí nároků běžného samostatného života. Důležité je celkové zlepšení kvality života klientů,“ dodává Jana Kasáčková.

A paní Laďka jí dává za pravdu. „Možnost popovídat si o některých věcech a mít na koho se obrátit je dobře, protože nemám moc lidí, kterým bych mohla zavolat nebo se s nimi sejít a řešit důležité věci. Sama bych to nezvládla, nechtěla bych se vracet domů nebo skončit na ulici. A už jen to, že mě někdo vyslechne, je pro mě důležité.“

Další informace o fungování služby Podpora samostatného bydlení

Reklama

Výběr článků

Načítám