Hlavní obsah

Sad Jožky Jabůrkové očima orientačních běžců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný Sad Jožky Jabůrkové, kterému se říká "plíce Vítkovic" byl v sobotu 19. listopadu dopoledne svědkem prvního závodu Slezské zimní ligy v orientačním běhu. Člen sportovního klubu orientačního běhu Ostrava Milan Svěchota připravil výborný závod. I v silném dešti byli všichni spokojeni.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.11.2016 Sad Jožky Jabůrkové očima orientačních běžců.

Článek

Sad Jožky Jabůrkové se rozkládá v Ostravě-Vítkovicích mezi náměstím Jiřího z Poděbrad, ulicí Výstavní, Lidickou a Zengrovou. Byl postaven ve dvacátých letech minulého století v místech bývalého hřbitova.

Sad byl v těch letech centrem odpočinku, relaxace, sportu a kulturního vyžití. Uprostřed byl altán, kde se konaly koncerty dechových hudeb a lidé korzovali na uličkách v sadu. Byla tam malá zoo, kde byli daňci a drobná zvěř. Svoji klec tam měl medvěd. Po areálu se procházeli pávi a v jezírcích plavaly labutě.

Sad byl pojmenován po významné vítkovické ženě Jožce Jabůrkové, která se narodila 16. dubna 1896. Byla známá jako levicová novinářka a prozaička. Pomáhala dětem, vedla kulturní i sportovní kroužky. Napsala jedinou prózu Evička v zemi divů. Po okupaci byla deportována do Ravensbrücku, kde byla umučena. Zemřela 31. července 1942.

V tomto nádherném, městským úřadem Ostrava-Vítkovice revitalitovaném sadu, se konal orientační běh, který nabízel náročnou a rychlou orientaci podle mapy v měřítku 1:2000.

Také běh přírodními krásami mezi směsicí vzácných stromů, jako jsou jinan dvojlaločný, platýzy, ale také břízy, červené buky, duby, kaštany, smrky a jedle, přinesly závodníkům pěkné zážitky.

V 10 hodin ze startu vyběhlo postupně 121 závodníků z Opavy, Třince, Havířova, Karviné, Frýdku-Místku, Bašky a také z Ostravy. Přijeli i závodníci z Polska. Rozděleni byli do kategorií A - muži, ženy, B - muži ženy, C - muži ženy.

Výsledky nejlepších:

Kategorie ženy:

A: 2,7 km - 27 kontrol: 1. Horáčková Vladimíra - SKOB Ostrava - 14:57  

B: 1,7 km - 27 kontrol: 1. Karlová Eva - SKOB Ostrava -15:47                 

C: 1,6 km - 26 kontrol: 1. Juřeníková Ema - SKOB Ostrava -15:19

Kategorie muži: 

A: 2,10 km - 27 kontrol: Mielec Jaromír - Opava - 11:02               

B: 1,7 km - 27 kontrol: Khoutek Milan - Ostrava - 15:01               

C: 1,6 km - 26 kontrol: Jarolím Jonas - SKOB Ostrava - 12:21

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám