Hlavní obsah

S dětmi a s vnoučaty na kolíbající se velrybu do Divadla Radost

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na závěr prázdninového týdne připravilo brněnské Divadlo Radost premiérové představení Kolíbá se velryba. Určeno je pro děti tříleté i krapet starší – a samozřejmě pro jejich dospělý doprovod.

Foto: Tino Kratochvil

Článek

Hru napsala Iva Peřinová (1944-2009), která patřila mezi nejúspěšnější české autory her pro loutky, kterých do své předčasné smrti „stihla“ napsat téměř čtyřicet, především původně pro Naivní divadlo Liberec. Byly však mezi nimi i takové, které zazářily v repertoáru dalších loutkových divadel.

Iva Peřinová si právem vysloužila přezdívku „první dáma české loutkové hry“. Její hry se hrály v Německu, Rusku, Bulharsku, Maďarsku, Finsku, či Polsku. Přirozeně také v Brně na Moravě, v Radosti: Branka zamčená na knoflík, dramatizace Trnkovy zahrady, Pohádky na draka, Loupežníci na Chlumu, Pohádka do dlaně, Tři zlaté vlasy Děda Vševěda. Také hra Kolíbá se velryba se již v Radosti představila, a to v roce 1990. Je třeba poznamenat, že patří k těm, které provází nevídaná popularita doma i v zahraničí.

Je půvabnou hříčkou, kterou si „vymyslí“ (v součinnosti s diváky) dva herci – tak trochu klauni i průvodci dějem. Pojednává o dvou „drsných“ pirátech – spíš jsou to však nepořádníci, lenoši a lajdáci Žvanda a Planda. Octnou se za trest v břiše velryby, která je spolkla – a rádi by se zase dostali ven. Naštěstí jde kolem hvězdička, spadlá z nebe, která umí plnit přání. Ale: něco za něco! A tak jim klade úkoly. Těm dvěma se nakonec jejich plnění začne docela líbit, takže přestávají být lenochy a lajdáky a stanou se z nich docela prima chlapíci.

Hra plná humoru obsahuje i nezanedbatelné poselství o smysluplnosti tvořivého přístupu k životu. Už proto by dětem neměla ujít! Navíc je napsána brilantním jazykem s plnokrevnými dialogy, a zřejmě díky praktické herecké zkušenosti autorky i s nevídaným smyslem a citem pro jevištní možnosti loutkového divadla.

A nechybí skvělé písničky. Autorem hudby je Matěj M. Štrunc. Nápaditá a výrazná scéna je dílem Sylvy Zimuly Hanákové. Asistentka animace: Stanislava Havelková, dramaturgická spolupráce: Eva Janěková. Režisérem představení je Michal Sopuch.

Premiérové představení pro veřejnost se koná v neděli 23. února v 10 hodin.

Vstupenky na premiéru i na reprízy pro veřejnost je možno rezervovat či zakoupit na https://www.webticket.cz/program/ldr

Další informace na webových stránkách Divadla Radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám