Hlavní obsah

Rytířské hry a dětský den na zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní den dětí se bude na mníšeckém zámku slavit 31. května - bude ve znamení šermu, rytířů a mušketýrské zbroje. Na děti čeká i plno soutěží a princezna Anička, která je provede zámkem.

Foto: Anna Čelouchová

Začíná boj o krále, až do úplné porážky nepřítele.

Článek

V neděli 31. května se nádvoří zámku Mníšku pod Brdy přemění v nádvoří středověkého hradu a navrátí nás do časů rytířů v brnění, statečných mušketýrů a krásných šlechtičen. Zástupci skupiny historického šermu Alotrium budou předvádět krátké ukázky šermířského umění a přednášet o středověkých zbraních i zbraních mušketýrů.

Čím se bojovalo ve třicetileté válce, měli už mušketýři děla? Jak vypadá mušketa a proč je tak velká? Je to dlouhá zbraň a manipulovat s ní museli většinou dva vojáci. Při střílení se opřela jednomu z nich o rameno nebo se používaly podpěry zvané furkety.

A co teprve rytíři, čím oni se museli ohánět. Jejich meče byly těžké, ne nadarmo se jim říkalo dvouručáky. Byly dlouhé klidně jako samotný rytíř. Mezi módní typy těchto velkých mečů patřily takzvané plameňáky, které měli vlnitou čepel.

Jak se s takovým mečem bojovalo, dalo se s ním dobře ohánět? Možná některé děti najdou odvahu a nějakou zbraň si potěžkají a třeba i vyzkouší. Připraveno pro ně totiž bude v rámci celodenního programu dokonce i zkoušení zbrojí a přichystán bude také šerm s dětmi.

Samozřejmě je neminou ani soutěže, hry a zábavná zastavení, kde si určitě vyslouží spoustu drobných sladkých odměn. A mezi všemi statečnými rytíři a bojovníky budou moci potkat i princeznu Aničku. Ta je provede zámkem na Pohádkových prohlídkách.

Navštíví spolu s ní komnaty plné nábytku, obrazů a porcelánu a v každém pokoji budou mít za úkol objevit známou pohádku, která se do zámku zatoulala a schovala. V jaké pohádce se kouří fajfka, která nikdy nevyhasla? V které rostlo všude trní, kdo hraje karty o dušičky lidí?

Kromě zámeckých pokojů mohou děti s princeznou zavítat i do Kouzelného sklepení, kde potkají velké bytosti z pohádek. Hodnou, i když ošklivou ježibabu, strašidelného, ale milého čertíka, ospalého pana krále nebo paní Zimu, přestože teď vládne její jarní sestřička. Otevřen bude pro tvořivé a šikovné dětské prstíky i výtvarný ateliér, kde si vyrobí památku na návštěvu zámku Mníšku.

Reklama

Výběr článků

Načítám