Hlavní obsah

Ryby ovládly dubnovou sobotu v Dobříši. Druhý festival potěšil všechny strávníky

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Češích se říká, že nekonzumují ryby. A že před masem ryb z českých rybníků dávají přednost tučnějším variantám, případně rybám mořským. Při pohledu na dění na dobříšských sádkách v sobotu 23. dubna se ale toto tvrzení zdálo jako nesmysl.

Foto: Karel Krupička

Druhý ročník rybího festivalu, který pořádala lesnická a rybniční firma Colloredo-Mannsfeld spol. s r. o., přivítal přes dva tisíce návštěvníků.

Článek

Druhý ročník rybího festivalu, který pořádala lesnická a rybniční firma Colloredo-Mannsfeld spol. s r. o., přivítal přes dva tisíce návštěvníků, kteří se těšili z chutných a zdravých pochoutek.

Kapří hranolky, lososový tatarák, štičí polévka, rybí klobásy, lososová pěna i pečený sumeček. Ze stánků na rozlehlém venkovním prostranství poblíž dobříšské prodejny ryb se to linulo všemi vůněmi. Mlsné jazýčky měly možnost dobroty, které nabízely zúčastněné místní i přespolní restaurace, také ochutnat. A té, jejíž nabídka byla nejlahodnější, dát svůj hlas v rámci festivalové soutěže.

„Jedním z hlavních poslání festivalu je přivést lidi k nám na sádky a přesvědčit je, že ryby z našeho chovu jsou velmi chutné a zejména zdravé a že se jim vyplatí jít nakoupit přímo k producentovi a ne do supermarketů, kde kvalita je velmi často značně pochybná,“ uvedl ředitel firmy C-M spol. s r. o. Michal Pernica.

Z ochutnávkového menu si vybrali také ti, kteří spíš než masu holdují sladkému, a na své si přišli i fajnšmekři vychutnávající si delikatesy typu šneci či žabí stehýnka.

Účastníci z řad kuchařů se zastavili také před stánkem s kořením, domácími čalamádami a dalšími dochucovacími pochutinami, kousek od něj se pak naučili od kuchařských přeborníků známých mimo jiné z televizních gurmánských show, jak si rybu na talíř chutně i vkusně připravit.

Své umění předvedl kuchařský mistr a vítěz televizní soutěže Na nože Robert Zatloukal a kontrolor kvality pokrmů pro FC Viktoria Plzeň Jan Laitl. „Je vidět, že když se ryba chutně připraví, odborník vysvětlí a předvede úpravu a navíc se přidá zajímavý doprovodný program, mohou i ryby přitáhnout velké množství lidí,“ říká Michal Pernica.

Vzhledem k  dobrým zkušenostem s letošním i minulým ročníkem hodlají zbirožští rybáři v pořádání festivalu pokračovat a udržet tuto tradici na dobříšských sádkách i do budoucna. „Vždy je samozřejmě co vylepšovat, i pro příští rok tak připravíme další novinky a vylepšení,“ slibuje závěrem Pernica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám