Hlavní obsah

Růže pro sestry z ostravské fakultní nemocnice

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 11. května poblahopřál Evžen Machytka, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava, zdravotním sestrám přímo na pracovištích k jejich zítřejšímu svátku. Oslavy Mezinárodního dne sester vyvrcholí v neděli 13. května rozsáhlou prezentací ostravské fakultní nemocnice v Avion Shopping Parku v Ostravě.

Foto: Adolf Horsinka

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka blahopřeje sestrám k jejich svátku.

Článek

Návštěvníci tohoto obchodního centra si budou moci v neděli v době od 10 do 16 hodin nechat změřit krevní tlak a glykémii a seznámit se s bazální stimulací, polohováním pacientů, manuálními lymfodrenážemi a dalšími možnostmi ošetřovatelské péče.

„Cílem je oslovit nejen veřejnost, jež kvůli zdravotním potížím navštěvuje nemocnici, a alespoň zhruba ví, čím vším se sestry zabývají, ale i jedince, kteří o tom, co všechno musejí sestry zvládat a o čem jejich práce vlastně je, nemají jasnou představu,“ vysvětluje přesun do obchodního centra Evžen Machytka.

Andrea Vilímková, náměstkyně ředitele FNO pro ošetřovatelskou péči, dodává, že páteční blahopřání je zejména poděkováním sestrám za jejich náročnou práci.

„Ale jen poděkování a růže nestačí,“ akcentuje Evžen Machytka, který se řešením nedostatku sester v ostravské fakultní nemocnici zabývá už od svého únorového nástupu do funkce. Výsledkem jsou bezmála tři desítky nových sester v průběhu necelého čtvrt roku. A jeho aktivity zaměřené tímto směrem nadále pokračují.

„Fakultní nemocnice Ostrava je renomované pracoviště. Chceme, aby to tak vnímalo nejen okolí, ale i lidé, kteří zde pracují. Být zaměstnancem této nemocnice je prestižní záležitost, vrchol toho, čeho lze v oboru nejen v rámci regionu, ale i republiky dosáhnout. Stojí za to tady pracovat a dál se rozvíjet,“ dodává.

Podle Andrey Vilímkové prochází zdravotnictví rychlým vývojem, jenž přináší neustálé změny. Sestry musejí nepřetržitě sledovat vývoj v oboru, získávat nové znalosti a dovednosti, jsou nuceny vyvinout nemalé úsilí, aby nové trendy aplikovaly do praxe.

O tom, jak je práce sester náročná, ale zároveň rozmanitá a naplňující, by měl vyprávět i dokument, který v dubnu na několika pracovištích Fakultní nemocnice Ostrava natáčela regionální televize.

„Prostřednictvím vstupů sester z interní kliniky, operačních sálů, urgentního příjmu, neonatologie, kožní ambulance a dalších pracovišť dokument představí nejen široké spektrum léčebné a ošetřovatelské péče, kterou nemocnice poskytuje, ale hlavně sestry, jež zde působí,“ zmiňuje se o této další prezentaci spojené s Mezinárodním dnem sester Lenka Krupová, vrchní sestra kožního oddělení, jež se na organizaci oslav v ostravském Avionu podílí společně s dalšími kolegyněmi z různých klinik a oddělení nemocnice. V obchodním centru jim v tom v neděli 13. května budou pomáhat i studentky oboru ošetřovatelství z Lékařské fakulty Ostravské univerzity a studentky z Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě. 

Mezinárodní den sester je oslavován na celém světě 12. května při příležitosti výročí narození Florence Nightingalové (12. 5. 1820, Florencie, – 13. 8. 1910, Londýn), zakladatelky moderního ošetřovatelství. Tato žena vytvořila systém soudobého ošetřovatelství a snažila se dosáhnout toho, aby bylo váženou a uznávanou profesí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám