Hlavní obsah

Rožnovská galerie CreArs se ohlíží za výstavní sezónou 2017

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok byl v CreArs ve znamení několika zvučných jmen zavedených výtvarníků, ale také byly představeny perspektivní práce mladých talentovaných umělců spjatých s Rožnovem pod Radhoštěm. Současná prodejní expozice Zimní salon pak letošní výstavní události dokumentuje.

Foto: Galerie CreArs
Článek

Zimní ohlédnutí za uplynulými výstavami představuje v portfoliu galerie důležitý moment. Během jediné návštěvy mohou diváci zhlédnout vybraná díla umělců, jejichž práce se zde letos objevily, ale také práce výtvarníků, se kterými galerie spolupracuje dlouhodobě. A že bylo letos skutečně z čeho vybírat. CreArs se totiž velmi dobře daří navazovat spolupráci s předními českými a slovenskými umělci a do Rožnova přivážet jejich kvalitní díla.

A kteří že autoři zde letos své práce vystavili? Sezónu zahajovala Ivana Štenclová, jejíž technicky pozoruhodné obrazy-objekty patří bezesporu k tomu nejoriginálnějšímu na naší současné scéně.

Svěží jarní vítr pak zastihl v galerii téměř renesančního Petra Kubu. Ten v Rožnově představil své odlévané kovové a kombinované figurální plastiky, ale také malbu, které se vedle grafiky intenzivně věnuje.

Plátna Romana Brichcína pak v neotřelé perspektivě zachycují jeden ze směrů současné figurální malby. Zemitá barevná paleta a pohled na člověka mimo rámec současné masově přijímané estetiky je to, co dává jeho obrazům punc něčeho až znepokojivého, avšak právě proto přitažlivého.

Parné letní měsíce patřily volnému sdružení rožnovských výtvarníků ROTAL. K vidění byla díla napříč uměleckými technikami a materiály. Své malby představili Hana Mikulenková, André, Barbora Dohnalová a Jan Vytiska. O objekty z materiálů ohněm tvarovaných se postarali sklář Sebastián Kitzberger a kovář Kristián Kitzberger. Petra Krausová a Libor Sošťák zase balancují mezi volným objektem, sochou a užitým uměním v široké paletě materiálů.

K samostatné výstavě byl pak dán prostor již zmíněné Haně Mikulenkové. Valašskomeziříčská rodačka se prezentovala obrazy inspirovanými džunglí, pralesem nebo i obyčejnou zahradou. Co na nich však obyčejné není, je kreativní práce s barvou a živost zobrazených námětů.

Poslední expozice byla věnována Igoru Piačkovi. Jeho dílo uhrančivého výrazu a silných témat vyrůstá z dokonale ovládnuté techniky kresby, která tvoří základ při tvorbě originálních maleb a grafických listů. Piačkovy práce jsou typické mikroskopickou propracovaností detailu, připomínající místy až hyperrealističnost.

V tomto období probíhá v CreArs prodejní výstava nazvaná Zimní salon, která bude k vidění až do 30. března 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám