Hlavní obsah

Rožnov pod Radhoštěm je Cykloměstem roku 2019

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východní Morava je známa jako region s vyhlášenými cyklostezkami. Skvělé podmínky pro cykloturistiku i mobilitu při cestách do zaměstnání potvrzují výsledky Soutěže o město nejpřátelštější k cyklistům v roce 2019, kde zvítězil Rožnov pod Radhoštěm. I další dvě místa patří městům Zlínského kraje.

Foto: Archiv CCRVM

Rožnovská Bečva

Článek

Rožnov pod Radhoštěm vyhrál Soutěž o město nejpřátelštější k cyklistům roku 2019. O vítězství rozhodovali účastníci letošní výzvy Do práce na kole a také analýza přístupu samotných měst k dalšímu rozvoji udržitelné dopravy.

V tzv. cyklobarometru měst ČR se na druhém místě umístily Otrokovice, třetí příčka patří městu Zlínu, na čtvrté místo dosáhly Pardubice.

Zástupci těchto čtyř měst se za odměnu, spolu s několika novináři, podívají do světové mekky cyklistiky, do dánských měst Kodaně a také Aarhusu. Tam je v rámci partnerství s projektem Do práce na kole odveze společnost FlixBus. Právě autobusový dopravce s největší sítí spojů v Evropě vychází cyklistům vstříc čím dál více – postupně instaluje držáky na kola na vnitrostátní i mezinárodní linky. V Dánsku pak mohou členové výpravy načerpat novou inspiraci a ověřené know-how pro další rozvoj udržitelné mobility v jejich městě.

Vítězným městem - Rožnovem pod Radhoštěm - prochází jedna z větví nesmírně populární Cyklostezky Bečva. Ta je s celkovou délkou takřka 160 km nazývána Královnou cyklostezek Moravy.

Města Otrokovice a Zlín spojuje cyklostezka č. 471 vedená po březích řeky Dřevnice. Otrokovicemi navíc prochází cyklostezka č. 4, vedená kolem řeky Moravy a Baťova kanálu, která mezi Kroměříží a Hodonínem nabízí 80 km dlouhou trasu. Ta umožňuje bezpečnou dopravu do zaměstnání, ale je také vyhledávána cykloturisty. Jako páteřní trasa umožňuje odbočit k návštěvě více než 50 turisticky atraktivních míst. Mimo jiné do Zoo ve Zlíně - Lešné, hradu Lukov, Velehradu, Uherského Hradiště apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám