Hlavní obsah

Roudnice nad Labem má nová lákadla pro turisty

Novinky, Tomáš Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro turisty, kteří zavítají do Roudnice nad Labem, připravilo kulturní zařízení, které má turismus na starosti, bohatou nabídku. Letos navíc i několik novinek.

Foto: Tomáš Pokorný

Kostel Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem.

Článek

Vedle věže Hláska, která je výchozím bodem prohlídek a místního okruhu Roudnické památky, je v nabídce pro turisty prohlídka Kostela Narození Panny Marie včetně bývalého augustiniánského kláštera s jezírkem společně s navazující prohlídkou znovu zpřístupněné restaurované kaple sv. Viléma a kaple sv. Josefa.  

Za návštěvu rozhodně stojí Podřipské muzeum či galerie moderního umění. V nabídce nechybí ani Kratochvílova rozhledna s krásným výhledem na město, České středohoří, či Kokořínsko.

Rozšířena je nabídka románského hradu pod barokním lobkowiczkým zámkem. Součástí hradu je vinný sklep s možností ochutnávek vína a projekcí filmu o turistických lákadlech Podřipska. Mezi ty největší patří památná hora Říp s kaplí sv. Jiří. Z Roudnice nad Labem vede na horu šest kilometrů dlouhá turistická trasa.

Kromě bohaté nabídky památek a zajímavých míst stojí za to využít například lodní dopravy, služeb cyklobusu či Podřipského motoráčku. Nastavené odjezdy a trasy jsou navíc nastaveny tak, aby umožňovaly řadu kombinací výletů.

Podřipský motoráček vyjíždí v sezóně 2011 poprvé. Jede každou sobotu a neděli od 2. července do 28. srpna a 17. září (Roudnické vinobraní). Vlak je uzpůsoben pro přepravu kol ani nechybí bufet. Motoráček turisty z Roudnice nad Labem zaveze do Straškova, Lázní Mšené, vodního hradu v Budyni nad Ohří, zámku Libochovice, Lovosic až do Litoměřic a zpět. Na trati lze navštívit např. vrch Lovoš nebo krásnou zříceninu hradu Hazmburk. Podřipský motoráček je tak jediným možným způsobem, jak tento krásný kout regionu "probrázdit" po kolejích.

Cyklobus jezdí z roudnického Karlova náměstí o víkendech a státních svátcích. S koly turisty zaveze např. na Mukařov, Kletečnou či do Zubrnic. Velmi oblíbené jsou také plavby lodí Porta Bohemica po Labi. Z roudnického přístaviště loď vyplouvá v pátek a o víkendech. Loď pluje do Štětí, či opačným směrem do Litoměřic. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám