Hlavní obsah

Rotvajler je pes pro zkušenou ruku, říká Zuzana Marthalerová

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rotvajler. Pes, který už svým jménem vzbuzuje obavy. Mohutné, tvrdé a silné zvíře s obrovským smyslem pro spravedlnost. Není pro každého, ale kdo mu jednou propadl, nikdy by neměnil. Své o tom ví Zuzana Marthalerová, profesionální psovodka a česká reprezentantka z Kynologického klubu Nezamyslice.

Foto: Magda Moravcová

Velká cena Rottweilu a cenné vítězství

Článek

Jak to začalo

Zuzanu provází psi od malička. Přes německé ovčáky, labradora a další plemena se před lety dostala k rotvajlerům. "Věděla jsem, že rotvajler je ten pes, se kterým chci zase sportovat. I pro své kořeny a pouto, které ke své rodné zemi cítím, jsem se rozhodla pro rotvajlery z českého chovu a z Moravy," vzpomíná začátky. K dnes sedmileté Kirke Ballotada o dva roky později přibyl dnes pětiletý Osiris.

Proč rotvajler

"Rotové jsou velké osobnosti s pevnou povahou, tvrdostí a věrností. Na druhé straně jsou velice citliví a mazliví. Mají úžasnou sílu, což se nesmí podcenit. Pro rotvajlera je důležitá spravedlivost, která tvoří část jeho povahy. Je nebojácný a neohrožený, není ale pro každého," popisuje Zuzana. Ve Švýcarsku je těžké rota chovat. Negativní pohled na něj vznikl vinou lidí, kteří si ho pořídili bez toho, aby o plemenu cokoli věděli. Díky mnoha zbytečným napadením tam rotové ztratili dobrou pověst. "Pro zlepšení veřejného mínění je potřeba propagace plemene, seznamování laické veřejnosti se psy 'naživo'. Důležitý je chov jak psychicky, tak fyzicky zdravých psů," dodává Zuzana. 

Při práci s rotvajlerem nesmí být člověk netrpělivý. Je třeba psa nechat psychicky dozrát a nenakládat mu nadměrnou zátěž. V každém případě je nutný výborný kontakt se psem, založený na citu. "Trénujeme denně, ale jen v krátkých intervalech. Navíc moji rotvajleři jsou zároveň služební psi," upozorňuje Zuzana.

Sportovní úspěchy

Kirké a Osiris každoročně skládají speciální zkoušky služebních psů, které jsou velmi náročné. Obsahují zvláštní cviky, tj. situace, které musí umět služební pes zvládnout. Kromě toho se pravidelně zúčastňuji ostatních zkoušek pracovních plemen a mistrovství. "Několikrát jsem byla na mistrovství světa RTW. Kirké se mnohokrát umístila na nejrůznějších závodech a zkouškách, je nositelkou titulu CACIT, šampion práce. Není bez zajímavosti, že loni s přehledem vyhrála právě v Rottweilu Velkou cenu," dodává chovatelka. 

Sportovní kynologie je  kompenzací

"Sportovní kynologie mi přináší především hodně radosti, je mi kompenzací všedních starostí a náročného povolání. A v neposlední řadě je stálou motivací pro další práci. Ve sportu jsme tým – pes a jeho psovod, důvěra a upřímnost," tvrdí žena, která se chce zasloužit o lepší přístup k rotvajlerům. 

Zuzana Marthalerová se narodila v Olomouci a do svých deseti let vyrůstala v Rýmařově. V roce 1968 rodina emigrovali do Vídně, rok poté do švýcarského Curychu. „Pro mne to tehdy bylo hodně těžké, nepopsatelně mi chyběl domov,“ vzpomíná. V Curychu získala ekonomické vzdělání a pracovala jako bankovní úřednice. Nakonec se ale rozhodla  pro psy a stala se profesionálním psovodem. Má tři dospělé dcery, které žijí  ve Švýcarsku, ona sama se ale vrací na Moravu, kde hodlá zakotvit natrvalo. Je dlouholetou členkou KK Nezamyslice a její současnou psí smečku tvoří rotvajleři Kirke a Osiris. Oba pochází z vynikající chovné stanice Ballotada Magdy Moravcové z Osíčan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám