Hlavní obsah

Romské oblékání v Turnově otevřela Cimbálová muzika Dušana Kotlára

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Turnovském Muzeu Českého ráje otevřeli o víkendu výstavu, jakoby načasovanou do dnešních dnů - S'ODA PRE TUTE?! - Co to máš na sobě. Historické dokumenty poskytnuté brněnským Muzeem romské kultury v Brně seznámí návštěvníka s odíváním Romů v prostoru času, lokalit i sociálních dimenzí.

Foto: Milan Turek

Oblečení romských žen vyniká bohatou zdobností a pestrobarevností.

Článek

Výstava svým fotografickým prologem uvádí do světa většině tuzemské populace méně známého. Životem Romů se v XIX. století zabývala řada umělců i spisovatelů. Nádherné obrazy kočovného národa vytvořil Mikoláš Aleš, o Romech psali Zikmund Winter, Karel Hynek Mácha vytvořil barevný obraz italských cikánů, Karolina Světlá povídku s emocionálním nábojem lásky venkovského děvčete k cikánovi. Inspirováni cikánskými melodiemi skládali slavní hudebníci nádhernou muziku.

Nebylo tudíž divu, že do Turnova přijela zahájit výstavu romská cimbálka Dušana Kotlára. Její vystoupení nejenže vytvořilo krásný rámec vernisáže, ale překročilo původní záměr ilustrace výstavy.

Soubor nabídl řadu romských melodií s výjimečným zpěvem cimbalistky Olgy Kostelencové. Muzikanti i tanečníci vykouzlili před zaplněným sálem náladu plnou radosti a bujarého, mladistvě kypícího života. Z dlouhotrvajícího potlesku a radosti posluchačů se mohlo zdát, že přišli spíš na koncert než na výstavu, tak dokázal Dušan Kotlár s kolektivem uvolnit publikum a uvést je kvalitním muzicírováním do lahodného hudebního světa s pozadím monumentálního díla Mikoláše Alše Pobití Sasíků.   

Kapela Dušana Kotlára vznikla před třiceti léty a její domovské sídlo je na severu Čech. Nejsou čistě romským kolektivem, cimbál i zpěv obstarává liberecká temperamentní muzikantka, jejíž rod pochází z Vysočiny. Cimbálka hraje při nejrůznějších příležitostech a její nároky, přestože jde o muzikanty kvalifikované, nedosahují  požadavků profesionálních celebrit. Její melodie si oblíbili posluchači i na nejrůznějších místech světa. Pořádali pravidelné koncerty na lodi, v malé německé obci, doma pak i v nejzapadlejších místech.

Turnovské Muzeum Českého ráje nabídlo prvním návštěvníkům výstavy nejen úžasný zážitek z exponátů brněnského Romského muzea, ale i nádherný zážitek z koncertu romské kapely.

Výstava s názvem S´oda pre tute?! - Co to máš na sobě je věnována romským oděvům a doplňkům odívání, pro veřejnost se otevřela ve čtvrtek 15. září a potrvá do konce října. Uskutečňuje se jako součást Festivalu romské kultury.

Z původních romských oděvů se s obtížemi zachovaly spíše jen doplňky a malá sbírka oblečení. Po smrti každého Roma bývalo zvykem všechno jeho šatstvo spálit, aby se nešířily špatné síly, které mohly být zachovány po smrti člověka v jeho oblečení.  Exponáty pocházejí tedy spíše z druhé poloviny dvacátého století a ponejvíce z Rumunska nebo ze slovenských osad.

Romské muzeum  v Brně existuje deset let a tak jeho sbírky dosud nejsou nijak bohaté. V expozici turnovského muzea lze spatřit řadu doplňků, pokrývek, klobouky, opasky, šátky, dětské oblečení nebo mužský či ženský sváteční oděv. Muzeum Českého ráje se nachází v Turnově nedaleko náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám