Hlavní obsah

Romeo a Julie zatančí v olomouckém divadle

Novinky, Filip Platoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravské divadlo Olomouc představí novou inscenaci nejslavnějšího mileneckého páru všech dob Romea a Julie. Po divácky úspěšně inscenaci Labutího jezera se umělecký šéf baletu MDO rozhodl uvést slavný titul dalšího ruského skladatele.

Foto: Moravské divadlo Olomouc
Článek

Umělecký šéf baletu Moravského divadla Olomouc, režisér a choreograf Robert Balogh se rozhodl po divácky velmi úspěšné inscenaci Labutího jezera uvést další slavný titul ruského skladatele. Očarovanou labuť tak vystřídají veronští milenci.

Inscenace světoznámého baletu Sergeje Sergejeviče Prokofjeva představí mezinárodní obsazení v čele s japonskými a polskými tanečníky. Premiéra se uskuteční v pátek v 19 hodin, druhá premiéra pak bude následovat o den později.

Pro Balogha to nebude první Prokofjevův balet. Režisér a choreograf jej představil téměř před dvaceti lety plzeňskému publiku. V roce 2000 pak tuto inscenaci přenesl do Olomouce. Nyní se k Romeovi a Julii vrací potřetí a upozorňuje, že půjde o zcela nové nastudování.

„Plzeňská inscenace byla velmi úspěšná, tudíž jsem nějakou dobu uvažoval, že bych vycházel z původní verze, nakonec se jedná o zcela novou inscenaci. Je to dáno tím, že jsem se za těch dvacet let jako choreograf dostal už někam jinam. Stejně tak Prokofjevova hudba na mě nyní působí emotivněji a průzračněji,“ prozradil Balogh, který je zároveň autorem libreta.

V roli Julie se představí Yui Kyotani v alternaci s Karolinou Zarach, které v předchozí inscenaci Balogha Labutí jezero ztvárnily náročnou dvojroli Odetty a Odilie. „Ve srovnání s tím je postava Julie herecky zajímavější, navíc se mi splnil sen. Už na škole jsem chtěla tančit v tomto baletu. K tomu miluji Prokofjevovu hudbu, vnímám a cítím ji srdcem,“ uvedla japonská baletka Kyotani.

V roli Romea se představí alternující Arkadiusz Orlowski a Patryk Mielewczyk. „Stejně jako v Labutím jezeře, i tady hraji zamilovaného mladíka, který musí o svou lásku bojovat. Romeo je impulzivní, výbušný, a jeho povaha se odráží v pohybech a gestech,” popsal polský sólista Orlowski.

Choreografii zpestřující šermířské souboje s tanečníky nacvičil Karel Basák. „Je to pro mě dobrá zkušenost, naučil jsem se zase něco nového. Příprava byla náročná, museli jsme dávat pozor na zranění sebe i ostatních,“ dodal Orlowski.

Autorem hudebního nastudování je Tomáš Hanák. „Romea a Julii řadím k nejobtížnějším a zároveň nejkrásnějším titulům baletního repertoáru. Půvab Prokofjevovy partitury je v její klasické prostotě, průsvitnosti a výrazové úspornosti. Její melodika je neobyčejně vřelá, v celém díle vládne vkus, vylučující vulgárnost a okázalost,“ zhodnotil Hanák.

Kostýmy pro tuto inscenaci vytvořil Roman Šolc, který v plzeňské inscenaci ztvárnil roli Merkucia, Romeoa přítele. Scéna je dílem výtvarníka Martina Černého. „Neusilovali jsme o dokonalou historickou věrohodnost, šlo nám spíše o vystižení ducha renesance,“ zmínil dále Balogh. 

Z baletního souboru se dále představí například Renáta Mrózková, Ivo Jambor nebo nová taneční posila František Topič.

Reklama

Výběr článků

Načítám