Hlavní obsah

Rodný domek F. L. Věka – Františka Vladislava Heka vstupuje do své další sezóny

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobruška je místem, kde se narodil slavný seriálový hrdina F. L. Věk.

Foto: Jana Melicharová

Rodný domek F. L. Věka - F. VL. Heka v Dobrušce

Článek

Nedávno Česká televize opět uvedla slavný třináctidílný seriál F. L. Věk, který režisér František Filip natočil v tak vzrušeném roce 1969 a který se začal vysílat 12. září 1971. Nejen ve své době se pro své hluboké myšlenkové kvality stal dílem, které mělo co říct. I v následujících desetiletích se stal poslem naděje a víry. Zásahem mocenských orgánů se však seriál neodvysílal celý, jeho třináctý díl zůstal v trezoru až do roku 1989.

Natáčený byl sice částečně v Dobrušce a jejím okolí, ale hlavně v Novém Městě nad Metují, v broumovském klášteře a v Machově u Hronova.

Jeho hrdinou je dobrušský kupec František Vladislav Hek, kterého si ve svém románu Alois Jirásek počeštil na F. L. Věka, neboť jméno Hek je holandského původu.

František Vladislav Hek se v Dobrušce narodil v roce 1769 jako syn místního kupce. V deseti letech pak odešel na studia do Prahy, aby se do Dobrušky v devatenácti letech vrátil a postavil se za otcův kupecký pult. V roce 1792 se oženil s Marií Ježkovou, která v románě vystupuje jako Márinka Snížková. Manželství bylo velice šťastné a Františkovi se dařilo také v obchodě. Po čase patřil k nejbohatším občanům Dobrušky.

V roce 1806 však Dobrušku postihl velký požár. František měl tu smůlu, že na jeho dům spadla hořící špice radnice a prorazila mu stropy i sklepení a celý dům lehl popelem. Shořelo mu nejen zboží, které prodával, ale i obrovská knihovna, ve které měl přes tři tisíce svazků, hudební nástroje i hotové peníze.

Nevzdal se a za pomoci přátel si postavil nový dům a otevřel svůj kupecký krám. V roce 1811 ale přišel ale rakouský státní bankrot, při kterém se peníze přepočítávaly v poměru 5:1, ale dluhy se musely platit v plné hodnotě. Na to už František nemá, proto opouští obchod a stává se úředníkem na radnici.

V této době také vzniká většina jeho literárních a hudebních děl. Nejznámější je jeho satirický spis Veliký pátek, kde František kritizuje dobrušské radní. Ti se ve spise poznali a Františka zažalovali. Ten soudní spor prohrál, což pro něj znamenalo další výdaje.

V roce 1821 mu umírá milovaná manželka a František je postižen mrtvicí, kdy ochrnul na pravou polovinu těla. V Dobrušce ho tak nic nedrží, proto ji o rok později téměř jako žebrák opouští a po mnoha peripetiích odchází ke své dceři do Kyšperka, dnešního Letohradu, kde 4. září 1847 umírá.

Ke konci života napsal své paměti, které se dostaly do rukou Aloisu Jiráskovi, který podle nich napsal svůj slavný román F. L. Věk.

Rodný domek F. L. Věka – F. Vl. Heka tak připomíná šťastné chvíle, které František v Dobrušce prožil. Najdete ho pod náměstím a otevřen byl 1. května 1972 za účasti tvůrců seriálu a hlavního představitele Radoslava Brzobohatého. Navštívit ho můžete do konce září denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám