Hlavní obsah

Říjen na Praze 6 ve znamení sebeobrany

Novinky, Helena Šebestová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Násilí mezi lidmi je zřejmě tak staré jako lidstvo samo. Jestli stoupá počet útoků silnějších na ženy, děti a vůbec slabší jedince, se můžeme jen domýšlet. Každopádně zbabělých napadení "ze zálohy" a obecně násilí, ať už motivovaného majetkově, nebo z ubohých pohnutek msty a nenávisti, je vždy moc.

Foto: Sebeobrana Praha

Nebuďte snadnou obětí! Nově otevřený kurz sebeobrany pro začátečníky na Veleslavíně...

Článek

Chceme-li zvýšit bezpečí svých blízkých i své vlastní, nejdůležitější je prevence. "Viktimologická prevence (prevence zaměřená na oběť) vychází z viktimologických výzkumů, které jsou krom jiného zdrojem poznatků o činitelích, které přispívají ke zvýšenému riziku viktimizace. Samotné preventivní aktivity spočívají ve zprostředkování těchto informací potenciálním obětem, a to nejčastěji formou plošné osvěty. (Viktimologická prevence) svoji činnost zaměřuje na osvětu (…). Osvětová činnost poučuje o tom, jak se mají lidé chovat, aby sebe a svůj majetek zbytečně nevystavovali zvýšenému nebezpečí napadení, ale také jak se před útokem bránit a jak se chovat během a po útoku. Do viktimologické prevence zahrnujeme rovněž výcvikové kurzy verbální a fyzické sebeobrany (…)." (Právní aspekty sebeobrany, JUDr. Eva Janečková, 2015, str. 17-18)

Právě na to se zaměřují kurzy sebeobrany, které probíhají na FTVS UK pod vedením zkušených profesionálních instruktorů ze Sebeobrany Praha. Aktuálně je vypsán nový kurz sebeobrany pro začátečníky, který začíná 2. října. V říjnu (21. 10.) také proběhne loni velmi úspěšný víkendový seminář Ground Fight Defense, na kterém se jeho účastníci mohou naučit, jak se účinně bránit na zemi. Naučí se, jak jednat v polohách, které se jeví jako nevýhodné, ale v sebeobranné situaci se dají využít ve prospěch napadeného, přičemž si vyzkouší aplikaci cviků z juda, grapplingu a BJJ (brazilské jiu-jitsu) do sebeobrany. Oba kurzy se konají v budově UK FTVS na Veleslavíně (José Martího 31, Praha 6).

"Umět se bránit není žádná výjimečná schopnost, ani to není privilegium cvičenců sebeobrany či bojových sportů. Obranná reakce je jedna ze základních reakcí živého organismu. Trénovanost (však) zvyšuje pravděpodobnost úspěšného odvrácení útoku. A pokud známe určité taktické a preventivní zásady sebeobrany, jsme dostatečně vybaveni, abychom se případnému konfliktu zcela vyhnuli, riziko napadení snížili, nebo alespoň získali výhodu nad protivníkem." (Sebeobrana. Nebuďte snadnou obětí!, PhDr. Radim Pavelka, Ph.D. a Mgr. Jaroslav Stich, 2015, str. 41; Autoři publikace jsou hlavními představiteli organizace Sebeobrana Praha).

Reklama

Výběr článků

Načítám