Hlavní obsah

Řidiči autobusů zlínské MHD zachránili život sebevrahovi

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Když řidič autobusu zlínské MHD na lince 31 v pondělí 1. července večer přijížděl na zastávku Morýsovy domy netušil, že za pár chvil bude zachraňovat lidský život.

Foto: DSZO

Ilustrační foto.

Článek

„Na označníku zastávky totiž spatřil oběšeného člověka. Dokázal však okamžitě reagovat a zajistit rozhodující pomoc,“ informoval dnes mluvčí dopravní společnosti Vojtěch Cekota.

Pravidelný večerní spoj z centra Zlína do Jaroslavic měl zastavovat na zastávce Morýsovy domy ve 20.41 hodin. Pozornost řidiče, který přijížděl k zastávce, nejdříve upoutala mávající žena na nástupišti.

„Vzápětí rozeznal zhroucenou postavu muže, který byl za hrdlo zavěšen na označníku zastávky,“ popsal první okamžiky události mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice.

Řidič okamžitě zareagoval. Vyběhl z autobusu, bleskově zhodnotil situaci, potom skočil zpět do vozu pro nůž s nímž přeřezal látku bavlněného trička, ze kterého si nešťastník zhotovil oprátku.

„Bezvládné tělo kleslo na chodník. Řidič rychle uvolnil látku utaženou kolem mužova krku a ihned telefonoval pro lékařskou pomoc. Do záchrany a hlídání bezvládného, ale ještě žijícího nešťastníka, než přijela sanitka a policejní hlídka, se zapojil rovněž řidič dalšího autobusu MHD, který směřoval do vozovny a zastavil u Morýsových domů o pár minut později,“ dodal Vojtěch Cekota.

„Naši řidiči se na linkách setkávají s různými neočekávanými událostmi, kolapsy cestujících i dopravními nehodami, při kterých občas poskytují první pomoc. Pokus o oběšení se na označníku zastávky a zachraňování postiženého, aby měl ještě šanci vrátit se do života, však evidujeme poprvé,“ poznamenal hlavní dispečer DSZO Josef Polách.

Reklama

Výběr článků

Načítám