Hlavní obsah

Režisér Lumír Olšovský besedoval v Ostravě o své divadelní práci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům knihy LIBREX v Ostravě v pátek hostil režiséra operety Čardášová princezna Lumíra Olšovského. Na besedu o své divadelní práci si přivedl atraktivní hosty. Besedu, rozhovory a povídání si s návštěvníky moderoval David Velčovský, produkční uměleckých prací Národního divadla moravskoslezského.

Foto: Josef Zajíc

Režisér Lumír Olšovský v Domě knihy LIBREX, 1.2.2013

Článek

Režisér Lumír Olšovský se narodil v Hlučíně, vystudoval konzervatoř v Ostravě. Má vřelý vztah k Ostravsku a jako velmi dobrý režisér i dobrý vztah k lidem. Při besedě o divadelní práci, o svých režiích, o vztazích k divadlu a hercům se tak přiblížil k divákům, že se rázem hranice mezi zúčastněnými umělci a diváky zcela zrušila a následovalo mimořádně krásné, rodinné povídání si o divadle.

Besedu moderoval rodák z Havířova David Velčovský, produkční uměleckých prací NDM, který dobře kladenými otázkami posouval besedu dopředu.

Lumír Olšovský, který v Ostravě režíroval již dvě úspěšné představení Divotvorný hrnec a Čardášovou princeznu, nyní chystá další, tentokrát autorskou inscenaci, která je v přípravě. Sám konstatoval, že práci režiséra předchází dlouhá a namáhavá práce dramaturga. Pak předal slovo Pavlu Bárovi. Ten je podle divadelníků nejkomplexnějším znalcem a průvodcem muzikálů. Studoval současně Fakultu sociálních věd a filozofickou fakultu UK. V současné době dokončuje postgraduální studium na DAMU v Praze. Bár naznačil komplexní a dlouhou cestu od nápadu, hledání, v případě zahraničního titulu nejlepší překlad až k určení budoucího tvůrčího týmu a výběru režiséra.

Lumír Olšovský v další části besedy podrobně popsal spolupráci se scénografem, kostýmním výtvarníkem, dirigentem hudebního díla, popřípadě s autorem hudby. Všechno musí do sebe zapadat jako kolečka dobře jdoucích hodin. Pak přijde na řadu herec. O této části tvorby při besedě pohovořila Martině Šnytové.

Herečka souboru opereta/muzikál je rodačka z Čeladné. Vystudovala Janáčkovu konzervatoř a gymnázium v Ostravě. V roce 2012 ukončila magisterské studium na Fakultě umění OU. V současné době hraje v několika inscenacích a také v Divotvorném hrnci a Čardášové princezně. Za roli Heleny v operetě Polská krev získala širší nominaci na udělení Ceny Thálie 2012. Kdo ceny získá, bude známo 23. března.

"A je na světě konečné dílo," konstatoval Olšovský a dodal: "Pak jste tu vy diváci, návštěvníci, pro které hrajeme, protože bez vás by divadlo nefungovalo. Máme vás rádi a vážíme si vás," ukončil hodinovou neformální besedu Lumír Olšovský.

Diváci ho mohou vidět v hlavní roli Vodníka Čochtana spolu s hostující zpěvačkou Radkou Fišarovou hrající Belindu v muzikálu Divotvorný hrnec. Představení se koná v úterý 5. února od 18.30 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám