Hlavní obsah

Retrospektivní výstava věnovaná dílu Káji Saudka je k vidění v Olomouci

Novinky, Václav Vežranovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retrospektivní výstava Hommage à Kája Saudek, která mapuje jeho celoživotní dílo od úplných počátků v 60. letech, až po nečekaný konec jeho kariéry, je nyní k vidění v Muzeu moderního umění v Olomouci. Saudek, jenž je mnohými označován za Krále českého komiksu, je už osm let v kómatu.

Foto: Václav Vežranovský

Ukázka filmových plakátů z produkce Káji Saudka.

Článek

Výstava, na níž se podílela Galerie Mona Lisa a nakladatelství Arbor Vitae, které u této příležitosti vydalo druhé vydání monografie o autorovi a jeho díle, se snaží nezaměřovat jen na určitou oblast ze Saudkovy produkce. Chce jeho dílo pojmout komplexně a ukázat návštěvníkům, že Král českého komiksu se nezabýval pouze komisem samotným, ale participoval i na vzniku několika filmů, kreslil reklamní plakáty a ilustroval knihy.

„Chceme Saudka představit komplexně. Nejen jako autora legendárních komiksů, například Pepík Hipík, Muriel a andělé nebo LipsTullian, ale také jako uměleckého solitéra úspěšně pendlujícího mezi prací pro film a televizi, užitou grafikou, ilustrační a volnou malířskou tvorbou,“ láká návštěvníky ředitel Muzea moderního umění Michal Soukup.

Vytvořit tuto expozici bylo pro zaměstnance muzea zvláště obtížné, protože většina Saudkova díla je roztroušena mezi soukromými sběrateli, jeho rodinou a nejrůznějšími obdivovateli a ve veřejných sbírkách se ho nachází jen minimum. I přes tyto problémy se však podařilo shromáždit spoustu kreseb, plakátů, ilustrací a obrazů, které byly na výstavě rozděleny do několika sekcí, tak aby dokázaly zmapovat celou pět desetiletí trvající Saudkovu kariéru, během které zůstal zcela věrný svému charakteristickému stylu.

Jednotlivé sekce na sebe plynule navazují a tak si návštěvník může udělat obrázek jak o vývoji umělce samotného, tak i o jeho postoji ke světu a nejrůznějších etapách jeho díla v českém i světovém kontextu.

Výstava taktéž zahrnuje pestrý doprovodný program, který tvoří promítání, workshopy, divadelní představení, animační programy pro žáky základních a střeních škol, cyklus přednášek odborníků na nejrůznější témata, počínaje Kájou Saudkem a konče dějinami světového i českého komiksu a mnohé další události.

Taktéž se návštěvníci mohou zúčastnit některé z komentovaných prohlídek, a to v datech 11. března, 25. března, 15. dubna a 29. dubna vždy o půl páté odpoledne, přičemž první dubnová prohlídka bude speciální. Příchozí provede nejen galerista Libor Gronský, ale i malířův bratr a známý fotograf Jan Saudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám