Hlavní obsah

Restrukturalizací lůžkového fondu v Nemocnici Na Bulovce nedojde k poklesu kvality zdravotní péče

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě uskutečněných jednání se zástupci zdravotních pojišťoven, která proběhla zcela v souladu s koncepcí MZČR o restrukturalizaci lůžkového fondu ve zdravotnických zařízeních v rámci celé České republiky, došlo v pražské Nemocnici Na Bulovce k uzavření 85 lůžek na současný stav 995 lůžek.

Foto: Martin Šalek

V širší míře bude nemocnice schopna zabezpečit enormní nárůst potřeb a poptávky po ambulantní péči.

Článek

„Nejvíce ohlasů vyvolalo rušení lůžek na neurologickém oddělení Nemocnice Na Bulovce. Obdržel jsem několik dopisů, jejichž pisatelé po mě požadovali vysvětlení nové situace právě na tomto oddělení. Všem jsem osobně odpovídal a snažil se situaci popsat. Vysvětlení je následující: Po zrušení 24 lůžek neurologického oddělení (20 lůžek standardních a 4 JIP lůžek) je stávající počet akutních lůžek neurologického oddělení v počtu 20," uvedl ředitel Nemocnice Na Bulovce MUDr. Petr Zajíc, MBA.

"Potřeby nemocnice jsou dostatečně saturovány i s ohledem na fakt, že rozhodnutím MZČR ze dne 23. srpna 2010 není neurologické oddělení Nemocnice Na Bulovce zařazené mezi Iktová a cerebrovaskulární centra. Oddělení bylo dlouhodobě personálně poddimenzované a nesplňovalo kritéria zdravotních pojišťoven pro uzavření smluvních vztahů pro další období. Stávající personální, věcné a technické vybavení je plně v souladu s potřebami nemocnice i s požadavky pojišťoven. Součástí oddělení je nových 20 lůžek následné péče, které jsou pro zabezpečení dalšího provozu a poskytování akutní zdravotní péče pro pacienty spádové oblasti zcela podstatná. Nemocnice Na Bulovce disponuje 93 lůžky JIP, vybavených kvalitní monitorovací a léčebnou technologií, včetně přístrojů, sloužících k umělé plicní ventilaci. Tato lůžka převezmou do péče pacienty neurologického oddělení v případě ohrožení životních funkcí," dodal ředitel Zajíc.

Restrukturalizací v Nemocnici Na Bulovce nedochází v žádném případě k poklesu úrovně a kvality zdravotní péče a i v současném stavu bude péče intenzivní, diagnostická, terapeutická i konsultační poskytována ve velmi vysokém standardu. Naopak, v širší míře bude nemocnice schopna zabezpečit enormní nárůst potřeb a poptávky po ambulantní péči.

Reklama

Výběr článků

Načítám