Hlavní obsah

Řešte problémy regionu, vzkazuje primátor Karviné nové vládě

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důrazný apel s výzvou k řešení problémů zaměstnanosti v regionu odeslal na začátku týdne premiérovi vlády Jiřímu Rusnokovi primátor Karviné Tomáš Hanzel. Žádá sestavení pracovní skupiny a pomoc státu, například při budování nové průmyslové zóny pro další posílení zaměstnanosti na Karvinsku.

Foto: Město Karviná

Průmyslová zóna Nové Pole v Karviné

Článek

"My sami jsme už udělali maximum pro to, abychom změnili jednostranné zaměření zdejšího pracovního trhu. Karviná podporuje podnikatelské prostředí a vybudovala (s pomocí dotací) dnes už prakticky plnou průmyslovou zónu. Udělali jsme to při první velké vlně restrukturalizace, dnes tam pracují dva tisíce lidí, ale tahle nabídka stále nestačí," uvedl primátor Hanzel.

Město vybuduje i malou zónu pro služby a malé podniky na Vagónce, kde stálo ghetto a město jej nechalo zlikvidovat. Další průmyslová zóna by však mohla vzniknout v Karviné-Dolech.

"Chceme na ni ale podporu od státu. Nečasova vláda uložila návrh k ledu, ačkoli kraj ušetřil na přípravě nošovické zóny více než 700 miliónů a ty peníze by se sem měly vrátit. Na Barboře by mohlo pracovat až 6500 lidí," řekl primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

Nezaměstnanost se neřešila, lidé mají strach

"Předchozí pravicové vlády (ne)zaměstnanost u nás prostě neřešily, lidé mají strach o budoucnost, protože dnes mají znovu problémy všichni velcí zaměstnavatelé v regionu. Dnešní katastrofické vize o počtu nezaměstnaných akorát lidi straší a firmy zatím konkrétní čísla samy jen odhadují. Rozhodl jsem se požádat novou vládu důrazně o nastartování pomoci regionu, ale myslím si, že by stát měl najít cestu, jak pomoci i podnikům v jejich problémech," sdělil primátor.

Podle něj by pomohl pracovní tým. "Chceme tým, který věci bude řešit, ne se na ně z Prahy dívat. Chceme plán, masivní investice do regionu, který téhle zemi desítky let na život vydělával a zatím za to dostal málo. Chceme další pracovní možnosti pro naše lidi, to se bez pomoci státu neobejde – doufám, že tato vláda i vláda vzešlá z příštích voleb to pochopí a vezmou za své," uzavřel svůj apel primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám