Hlavní obsah

Rekord padl, šála pro Praděda měří přes devět kilometrů

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm let starý rekord z Liberce padl v sobotu 30. srpna na Pradědu. Šála pro Ještěd měla úctyhodných 3060 metrů, ovšem ta pro děda Praděd přesáhla devět kilometrů.

Foto: Alena Kiedroňová

Nosiči šály vyzkoušeli hned několik technik, jak těžkou pleteninu dostat až na Praděd.

Článek

Od časného rána se na asfaltové cestě od Hotelu Ovčárna, kolem stanice Horské služby Jeseníky a přes trasu černé sjezdovky A pokládaly a měřily pásy šály pro děda Praděda.

Organizátoři hecovní akce společně se zástupci agentury Dobrý den v Pelhřimově, která sestavuje Českou knihu rekordů, nejprve odměřili vzdálenost půl kilometru a mezi dvěma kolíky se pak táhly pásy pleteniny o šíři minimálně 15 centimetrů. Odvíjely se z velkých dřevěných cívek nasazených na tyč a jednoduché koze.

A pak ženy, muži i děti poponášeli pás po vyměřeném úseku. Nejen "poplety" a "popletové", kteří od loňského léta cinkali jehlicemi a přidávali šále centimetr k centimetru a metr k metru a nemohli chybět. K poponášení pásu se spontánně přidávali i turisté mířící na Praděd nebo po hřebenovce na Švýcárnu a Červenohorské sedlo.

„Nedovedla jsem si nikdy představit, co vše nás čeká s tou naší "ptákovinou". Těším se na zítra... hlavně na konec," napsala mi spontánně v pátek večer Martina Brachtlová. Stala se mluvčí organizačního týmu, který "Šálu děda Praděda" vymyslel v Malé Morávce a nápadem pobláznil na čtyři stovky pletařů po celé zemi.

Třeba Martina pletla šálu s žákyněmi karlovické základní školy v zájmovém kroužku a právě v prostorách školy se také soustředily krabice pleteniny, které začaly přicházet od pletařů. Málokdo si dovede představit, co si na sebe morávecká parta naložila. Když byl odmotán poslední úsek šály a oznámen český rekord v délce 9033 metrů 44 centimetrů ručně pletené šály, jásali všichni.

Pásy pleteniny pak byly spojeny montážními pásky a šlo se na Praděd. Omotat nejvyšší horu Moravy a Slezska šálou, která původně měla měřit 1492 metrů, tolik co nadmořská výška kopce s televizním vysílačem.

V čele pleteného hada stoupal sám Praděd, tedy morávecký místostarosta Petr Pecha. Nadšený tím, jak nápad oslovil a spojil stovky lidí. Za Pradědem šlapali dobrovolníci, kteří chtě nechtě museli nasadit stejné tempo stoupání. A ušlapat po asfaltu tři a půl kilometru až k vrcholu.

„Byla to docela makačka, také šála byla dost těžká. Po cestě jsme vyzkoušeli několik technik. Zprvu jsme nesli šálu na rameni, pak v ruce, nejlepší ale bylo kousek od místa svorky dát si ji kolem hlavy, na obě ramena,” líčila své zážitky Jana Mravcová z Ostravy.

Nosiči obkroužili zábradlí na Pradědu a pak si rekord i ten báječný den zdokumentovali při společném focení a občerstvení. Bylo něco k 13. hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám