Hlavní obsah

Regionální značku Zápraží originální produkt® získali dva včelaři, zabodovala i ondřejovská pekárna

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu 18. listopadu zasedala v MAS Říčansko certifikační komise regionální značky Zápraží originální produkt®. Nově certifikát získali čtyři výrobci a třem stávajícím byl certifikát prodloužen.

Foto: Aleš Rudl

Koláč Ondřej z Pekárny ve mlýně se může pyšnit regionální značkou Zápraží originální produkt

Článek

Region za Prahou – „Zápraží“, oblast Říčanska a Dolnobřežanska má nové místní výrobce, kteří prošli přísným sítem certifikační komise. Ta ze 7 nových žádostí schválila 5.

Včelaři Říčanska

Uspěl včelař Jaroslav Kotek ze Zvánovic. Jeho 9 včelstev produkuje vysoce kvalitní Zvánovický med pocházející z blízkosti rozsáhlých Voděradských bučin.     

Taktéž včelař Michal Kabát představil svoji produkci medu, která komisi rovněž oslovila. „Při ošetřování včelstev kladu důraz na kvalitu včelích produktů. Toho dociluji léčením bez použití „tvrdé chemie“ a šetrným zpracováním medu s minimalizací jeho zahřívání,“ ozřejmil svoji péči o včelstva včelař Kabát.

Ondřejovský žitný bochník, Koláč Ondřej a Háčkované pohlazení

Do klání o certifikát se přihlásila i ondřejovská Pekárna ve mlýně. Ta vyrábí mimo jiné Ondřejovský žitný bochník a Koláč Ondřej.

„Navázali jsme na tradici ručně zpracovávaných kváskových chlebů. Náš celožitný chléb je kynutý v kulaté ošatce, která mu dodává charakteristický rýhovaný vzhled,“ upřesnila Eva Fortinová. Mimo chleba schválila komise i tvarohový koláč s ovocem, jehož korpus je z grahamové mouky. Nese název Koláč Ondřej.

Komisi též zaujalo Háčkované pohlazení od Světlany Fašinové. Bylo vidět, že krásná zvířátka, která vznikají doslova pod rukama, jsou vyráběny s láskou.

Masné výrobky tepelně opracované, Kulíškovy dobroty a Košíky a proutěné zboží

Třem certifikátům končila tento měsíc dvouletá platnost. O jeho prodloužení se znovu ucházela Zámecká výrobna uzenin. Šíře sortimentu masných výrobků tepelně opracovaných je vskutku široká. Komise kvitovala s povděkem jejich kvalitu a poctivé značení na etiketách. „Říčanské klobásy mají velice dobré jméno a jsou zákazníky žádány,“ popsal Marek Šurýn.

Kulíškovy dobroty paní Spívalové, což jsou marmelády a sirupy, sklidily rovněž úspěch. Komise vyzdvihla jejich vysokou úroveň po všech stránkách a také to, že držitelka aktivně prezentuje region a je možné se s ní setkat na mnoha místních i vzdálenějších akcích.

Ručně pletené košíky prezentoval pan Čížek. I zde komise ocenila jeho nasazení a jeho certifikát byl o 2 roky prodloužen.

Slavnostní předání certifikátů proběhne 17. prosince od 17 hodin v Místní akční skupině Říčansko, kde celé odpoledne bude probíhat den otevřených dveří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám