Hlavní obsah

Regionální značkou Zápraží originální produkt se může pyšnit šest nových výrobců

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Místní akční skupině Říčansko se sešla v úterý 11. listopadu certifikační komise, která rozhodovala o udělení certifikátu značky Zápraží sedmi výrobkům malebného venkova za Prahou – Říčanska a Dolnobřežanska. Komisi nejvíce okouzlila Škvarková placka Laguna a Retro šaty z ateliéru ve Svojeticích.

Foto: Aleš Rudl (koláž)

Značka regionu za Prahou - Zápraží originální produkt je udělována místním výrobcům a provozovatelům služeb.

Článek

Certifikační komise v počtu 12 členů složená ze zástupců důležitých představitelů regionu hodnotila došlé žádosti o regionální značku Zápraží, jejíž kolébka je na Říčansku od roku 2012. Výrobci a výrobkyně osobně prezentovali své produkty a odpovídali na otázky komise. 

Předmětem degustace byla Škvarková placka Laguna, kterou vyrábí pekárna ve Psárech při tamějším ústavu sociální péče. 

„Na její výrobě se podílejí klienti ústavu, což jsou lidé se zdravotním postižením,“ přiblížil sociální aspekt produktu zástupce ředitele organizace pan Drahokoupil. Komise se též dozvěděla, že i mouka pochází z dolnobřežanských polností a že i škvarky jsou od místního řezníka.

„Chutná opravdu výtečně,“ okomentovala vlastnosti placky místostarostka Říčan Hana Špačková. Škvarková placka už nyní je mezi zákazníky velice žádaná pro svoji poctivost a kvalitu. 

ateliéru Kudlička v Ohrobci se zase tvoří krásné hmyzí šperky a další praktické předměty, jako jsou spony či přívěsy na šály. Trpělivost a nápaditost paní Kudličkové je opravdu obdivuhodná. Jak autorka hmyzích šperků doplnila: „Inspirací je pro mě příroda kolem nás.”

Poté se komise vrátila do 50. let minulého století prostřednictvím Retro šatů z ateliéru ve Svojeticích. Lenka Izsák při jejich výrobě čerpá z dobových fotek a originálních střihů. „Snažím se původní styl šatů a módu našich babiček přiblížit současné generací,“ dodala paní Izsák. 

V certifikačním procesu uspěl také Lipový květ ze Svojetic od paní Melíškové ze statku ve Svojeticích. Čaj z lipových květů tam podávají i s domácím pampeliškovým sirupem, který jeho chuť ještě více pozvedne. Sušený lipový květ je připravován ze staletých stromů přímo ze dvora statku. 

Komisi také oslovily Tradiční doplňky do domácnosti, které představila paní Velhartická. „Zástěrky, chňapky, sáčky na pečivo, křížaly nebo česnek se nesou ve staročeském duchu a užije je každá hospodyně,“ uvedla autorka doplňků. Ta též reaguje na náměty nakupujících a své ručně šité výrobky, včetně polštářů, neustále zdokonaluje. 

Certifikátem Zápraží byla též oceněna Cereální snídaně Dobrá vláknina od firmy Bonavita. Komisi přesvědčila svým složením, které odpovídá výživovým doporučením Světové zdravotnické organizace. Před časem dostal tento produkt, který se řadí k nejúspěšnějším výrobkům firmy, logo „Vím, co jím“. To patří do programu pro označení kvalitních a nutričně vyvážených potravin pro zdravý životní styl a prevenci onemocnění na základě výživových doporučení.     

Komise též posuzovala Panenky z ovčí vlny. Ty nakonec certifikát nezískaly. Další kolo certifikace proběhne příští rok. 

Regionální značku Zápraží získalo 6 výrobců a jejich počet se tak zvýšil na 23. Slavností předání certifikátů proběhne 17. prosince na vánočním koncertu v Olivově léčebně v Říčanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám