Hlavní obsah

Ředitelé Třineckých železáren rozdávají dětem stavebnice

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční českou stavebnici Merkur z oceli a mezi dětmi velmi oblíbené Lego dostávají v těchto dnech děti mateřských škol regionu. Jako dárek k jejich svátku jim je od pondělí do školek roznáší ředitelé a šéfové největších provozů hutě.

Foto: Petra Jurásková

V mateřské škole v Hrádku ve Slezsku si s novými stavebnicemi hrála s dětmi finanční ředitelka Třineckých železáren Radomíra Pekárková.

Článek

Každoročně Třinecké železárny (TŽ) jako největší zaměstnavatel regionu nakoupí pro školky polytechnické sety stavebnic za 100 tisíc korun. Letos to bude už osmadvacet školských zařízení od Mostů u Jablunkova po Třinec.  

„Chceme podpořit rozvoj schopností těch nejmenších obyvatel našeho regionu, který je úzce spjat s Třineckými železárnami po několik generací. Tradiční Merkur je sice náročnější na konstruování, děti ale hrou vede k poznání základních technických dovedností, což k jejich rozvoji určitě patří, ať už jde o chlapce či děvčata,“ míní ředitel pro personalistiku a administrativu TŽ Ivo Žižka.

Dodává, že na podporu technického vzdělávání se firma zaměřuje ve všech věkových kategoriích od školek, přes základní školy až po středoškolsky i vysokoškolsky vzdělanou mládež.  

Lego i Merkur pomáhá dětem rozvíjet motorické schopnosti a vede je při vytváření různých staveb k technickému myšlení, rozvíjí prostorovou představivost a analytické myšlení. „Tyhle stavebnice patří skutečně mezi nejoblíbenější ve všech věkových kategoriích našich předškoláků,“ říká vedoucí učitelka Mateřské školy Konská – Podlesí Margit Sabelová.

Pedagožky mateřských školek se shodují, že Merkur je pro děti náročnější, ale velmi oblíbený, protože mohou používat „skutečné“ nářadí jako jejich tatínek nebo děda. V jedné z třineckých školek si dokonce na pomoc pozvali tatínky, kteří svým potomkům se stavbou autíček, letadel či vrtulníků pomáhali na akci nazvané I muži mají své dny.

„Myslím, že se návrat do dětských let tatínkům velmi líbil,“ směje se vedoucí učitelka školky na ulici SNP v Třinci Libuše Ivanovová.  

Mateřské školy letos měly možnost soutěžit v tom, které děti postaví z Lega nebo Merkuru nejlepší dílo. Nejvíce bodů nakonec od odborné komise složené z nejvyššího managementu Třineckých železáren, získala polská Mateřská škola - Predszkole v Jablukově. Malí předškoláci tady vytvořili z Merkuru auto s vlečkou, lavičku i poschoďovou budovu, z Lega auta, domečky i hrad, a to se členům komise líbilo nejvíce. Vítězný kolektiv získá pro svou mateřskou školu další sadu stavebnic dle vlastního výběru v hodnotě 10 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám