Hlavní obsah

Rájec nad Svitavou, zámek plný kamélií

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed Moravského krasu stojí zámek s přísnými proporcemi, který si po staletí bez jakýchkoliv venkovních přestaveb zachoval svoji podobu do dnešní doby. Rájec nad Svitavou nebo Rájec - Jestřebí, jak je také zván, nabízí návštěvníkům řadu zajímavostí. Patří k nim sbírka kamélií, jiřin i knih.

Foto: Leona Roháčková

Otvírací doba zámku je od 9 do 16 hodin denně mimo pondělí

Článek

První podrobnější historické záznamy o Rájci pochází ze 14. století. V té době se zde nacházely dvě dřevěné tvrze, které byly později během husitských válek zničeny. Hořejší tvrz, která stála na místě současného zámku, je zmiňována již od roku 1376. Druhá se pravděpodobně tyčila na pahorku, který je dodnes znám jako Hradisko.

Roku 1570 byl na místě hořejší tvrze vystavěn tehdejším majitelem panství Bernardem Drnovským z Drnovic renesanční zámek. Současnou podobu získal Rájec v letech 1763-69, kdy jej hrabě Antonín Karel ze Salmu nechal znovu vybudovat.

Jako autora projektu si vybral vynikajícího italsko-francouzského architekta Marcela Amanda Canevala. Ten pro Salma vypracoval plány na způsob francouzských letohrádků "mason de plaisance", o jejichž francouzské orientaci svědčí i použití mansardové střechy. 

K nejzajímavějším expozicím v Rájci patří zámecká knihovna, která je se 60 tisíci svazky jednou z největších u nás. Najdete zde cenné obrazy z období baroka a romantismu, mezi nimiž vyniká obraz složený z křídel hmyzu. Preciznost nabízí pohled na rozsáhlou sbírku křišťálových pohárů.

K zámku Rájec patří neodmyslitelně dvě květiny, kamélie a jiřina. Sbírka kamélií, květin, které mezi šlechtou patřily k módním v 19. století, vznikla v roce 1973. Tehdy byly z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích přivezeny matečné rostliny. Současný soubor obsahuje 77 druhů klasických i méně známých odrůd. V době jejich největího květu, od února do začátku března, se rájecké skleníky otevírají veřejnosti už od začátku devadesátých let. 

Jiřiny se v Rájci pěstují od roku 1929. Na počest podzimní květiny s nádhernými květy  se zde pořádají jiřinkové slavnosti. Letos se uskuteční od 10. do 18. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám