Hlavní obsah

Ráj panenek ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU odhalí i vzácné sběratelské kousky

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vidět tradiční porcelánovou panenku, nebo třeba rebornovanou pannu, která je k nerozeznání od živého miminka? Tak se vydejte o prázdninách do ráje panenek – do 14|15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně, kde se od 4. července uskuteční největší výstava sběratelských panenek.

Foto: archiv Moniky Chmelařové

Rebornovaná panenka sběratelky Moniky Chmelařové.

Článek

Panenky až do 7. září v budově 15 továrního areálu vystaví sběratelka Monika Chmelařová s dcerou Nikol.

Sbírka čítá přes 1000 panenek všech druhů a velikostí. „Máme panenky porcelánové, vinylové, z plastu, slonoviny nebo třeba z kaučuku. Uvidíte zde jak panenky slavných návrhářů, tak panenky z tržnice, panenky Barbie nebo panenky rebornované, které vlastnoručně také vyrábím a jsou mojí největší chloubou,“ řekla sběratelka Monika Chmelařová, která již získala za své panenky i několik světových ocenění.

Součástí sbírky jsou samozřejmě i kočárky, které neodmyslitelně patří k panenkám. Sběratelky jich mají asi 35. Od kočárků z hračkářství, přes velké kočárky pro miminka, až po kočárky z éry komunismu. „Najdou se tam ale i starší kousky – nejstarší kočárek naší sbírky je totiž až z roku 1876,“ pochlubila se sběratelka. Spoustu porcelánových panenek doprovází jejich plyšový medvídek, a tak ve sbírce lze spatřit téměř 300 plyšových hraček.

Obě sběratelky s péčí a radostí se stále věnují rozšiřování sbírky, ať už sháněním a nakupováním krásných panenek nebo výrobou rebornovaných miminek, které jsou v jejich sbírce zastoupeny asi 120 miminky, tak doplňováním ručními pracemi (pletením, háčkováním, šitím, vyšíváním, prací s mašličkami, korálky a dalšími).

„Rebornování bylo, je a bude maminčiným velkým koníčkem. Panenkám vtiskuje punc originality, čímž se z nich stávají předměty nesmírně cenné sbírkové hodnoty. Každá rebornovaná panenka je autorským originálem a může mít až nevyčíslitelnou hodnotu,“ řekla Nikol Chmelařová.

Výstava bude otevřena denně od 9.00 do 19.00.

Více informací o programu zde, podrobnosti o sběratelkách a jejich sbírce zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám