Hlavní obsah

Ragbyovou jedničkou roku 2012 se stal Petr Čížek z Pragy

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ragbistou roku 2012 byl vyhlášený první březnový čtvrtek v Praze v roce 2012 bodově nejúspěšnější reprezentant Petr Čížek z Pragy Praha. Trenérem roku 2012 je Jan Oswald z Tatry Smíchov, osobností Pavel Syrový z Pragy a talentem Vojtěch Hruška ze Sparty. Ragbistkou roku je Pavlína Čuprová z Vyškova.

Foto: Petr Skála

Tomáš Tůma, Pavlína Čuprová, Kateřina Vrbacká, Jan OSwald, Petr Čížek a Jaroslav Mičke se svými plaketami za rok 2012

Článek

To, že plaketu Ragbisty roku 2012 Petr Čížek převzal poprvé a ještě načasovaně v předvečer svých třicetin, jenom potvrzuje slova trenérů i spoluhráčů, kteří považují Petra Čížka za zkušeného a navíc ještě skromného ragbistu.

"Petr hraje ragby od svých pěti let. Tehdy byl nejmladší mezi ostatními mrňaty a vůbec mu nevadilo ani později, že jeho spoluhráči i soupeři byli vždy o trochu větší a starší než on. Začínal v přípravce Pragy, kterou tehdy trénoval jeho dědeček, jinak významná osobnost českého i mezinárodního ragby Jan Kudrna. Nemyslete si, že tím pádem měl nějakou protekci, právě naopak," prozradil na svého syna pozdější jeho trenér v celku mladších žáků Miloš Čížek.

Současný kapitán v historii československého a českého ragby nejúspěšnějšího ragbyového klubu Pragy Praha Petr Čížek není v záznamech z Pragovky jedinou ragbyovou jedničkou roku.

"Třeba Luděk Kudláček se stal Ragbistou roku v roce 1991, dále Roman Šuster byl zvolený hráčem ragby roku 2010 a 2011, Miroslav Fuchs byl nejlepším v letech 1985 a 1987 a nejvíce ocenění šest získal Čížkův strýc Bruno Kudrna, který se stal Ragbistou roku v letech 1974, 1977, 1979, 1981, 1982 a 1986," vypočítává Eduard Krützner starší, který jako hráč a trenér stal v minulosti za mnoha úspěchy Pragy.

Petr Čížek nakonec při bilancování roku 2012 nebyl jediným, jemuž bylo blahopřáno.  

Za nejlepšího trenéra roku 2012 ragbyoví hodnotitelé vyhodnotili kouče Tatry Smíchov a asistenta trenéra reprezentace Jana Oswalda, za talent roku mezi muži je považovaný kapitán reprezentace U20 Vojtěch Hruška ze Sparty Praha.

Rozhodčím roku 2012 se stal po sedmé v řadě Tomáš Tůma, ragbistkou roku hráčka Vyškova Pavlína Čuprová a talentovanou hráčkou ragby Kateřina Vrbacká, rovněž z Vyškova. Nejlepším hráčem sedmiček roku 2012 byl zvolený Pailodze Vakhtang ze Sparty Praha a osobností roku 2012 Pavel Syrový z Pragy Praha.

Při slavnostním vyhlášení nejlepších ragbistů účinkoval také kapitán české reprezentace Robert Voves a tři účastnice finále Miss aerobik 2012. Tato čtveřice představila nové dresy, ve kterých se v roce 2013 předvedou čeští ragbisté i české ragbistky v mezinárodních soutěžích.

Stalo se tak třiačtyřicet hodin před důležitým utkání B1 divize ME v ragby Česko - Německo, které se hraje v sobotu 9. března v Praze v Edenu.

"Přijde nás podpořit. Němci jsou silným soupeřem a šestnáctého hráče v hledišti budeme potřebovat. V Edenu na hřišti ragby Slavie Praha se hraje od 14 hodin," pozval Petr Čížek diváky na úvodní utkání české reprezentace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám