Hlavní obsah

Ragbistou roku je kapitán reprezentace Roman Šuster

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nejlepšího českého ragbistu roku 2011 považují ragbyoví odborníci Romana Šustera. Ragbisté znají své jedničky za rok 2011 ještě v kategoriích Nejlepší hráč v sedmičkovém ragby, Osobnost domácích soutěží, Ragbistka roku, Talent i Talentovaná ragbistka roku, Rozhodčí, Trenér roku a Akce roku.

Foto: Petr Skála

Nejlepší z ženských ragbistek talentovaná Nela Veselá a Ragbistka 2011 Kateřina Kulová

Článek

Kapitán české reprezentace a pilíř francouzského Aurilacu Roman Šuster (*1979) obhájil loňské prvenství v anketě Ragbista roku. Na slavnostním večeru českého ragby byly vyhlášeny výsledky tradiční ankety, ve které hlasovali odborníci sestavení z prezidentů klubů, sportovních ředitelů, neaktivních bývalých Ragbistů roku a novinářů. Anketa je vyhlašována od roku 1972.

Protože odchovanec Pragy Praha Roman Šuster pobýval v době předávání plaket ve Francii, kde působí, převzala cenu Romanova maminka Jitka Šustrová. "Začal hrát ragby trochu později, až v patnácti letech, a byla to jeho volba, stejně jako odchod do Francie, kde se mu hráčsky daří," řekla Jitka Šustrová při přebírání plakety.

"Titul je ve správných rukách. Roman pomohl české reprezentaci tím, že za ni hrál většinu utkání. Přijel, třebaže jeho klubový tým ve Francii hrál v tu dobu důležitá soutěžní utkání," poznamenal k volbě předseda České rugbyové unie Bruno Kudrna.

"Roman je na hřišti osobností a jako kapitán také velmi dobře řídí hru nároďáku," dodal hráč Sparty Jiří Skall, který se v roce 2011 coby rekordman v počtu odehraných reprezentačních utkání rozloučil se svou kariérou hráče národního týmu. 

Pavel Syrový z Pragy se stal držitelem hned dvou cen. Byl vyhlášený jako osobnost domácí soutěže a ještě se stal nejlepším hráčem v sedmičkovém ragby, ve kterém právě jeho tým Praga je českým mistrovským týmem za rok 2011.

Trenérem roku byl vyhlášen poprvé v historii Antonín Brabec, trenér mistrovského týmu RC Říčany a reprezentace sedmiček. Zato Rozhodčím roku 2011 byl zvolen už pošesté v řadě Tomáš Tůma. Poprvé se z titulu Ragbistky roku radovala hráčka Slavie Praha a reprezentace Kateřina Kulová. 

Talentovaní ragbista a ragbistka jsou mimopražští sportovci. Nejlepší dívkou se šišatým míčem byla zvolena havířovská ragbistka Nela Veselá hrající za Ostravu a letos maturující ve Frýdku-Místku. Talentovaným hráčem ragby byl zvolen Moravan, ragbista Dragonu Brno a student prvního ročníku bakalářského studia Masarykovy univerzity Aleš Stejskal.

Za organizačně a sportovně nejpovedenější akci roku vybrali ragbisté turnaj veteránů pořádaný v Říčanech, jehož se zúčastnily téměř dvě desítky celků ze sedmi zemí bojující o skutečnou uzenou dobrotu Staropražskou šunku.

Ragbista roku 2011: 1. Šuster Roman, 2. Němeček Miroslav, 3. Kutil Ondřej

Ragbista sedmiček 2011: Syrový Pavel

Trenér roku 2011: Brabec Antonín

Talent roku 2011: Stejskal Aleš

Rozhodčí roku 2011: Tůma Tomáš

Osobnost ligy 2011: Syrový Pavel

Ragbistka roku 2011: Kulová Kateřina

Talentovaná ragbistka 2011: Veselá Nela

Akce roku 2011: Veteránský turnaj - Staropražská šunka v Říčanech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám