Hlavní obsah

Radnice v Chropyni výsledek referenda nerespektuje, obává se miliónové žaloby

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Chropyně výsledek referenda k otázce těžby štěrkopísku zatím nerespektují. Lidového hlasování se zúčastnilo přes 50 procent občanů, drtivou většinou rozhodli, aby město prostřednictvím změny územního plánu těžbu zastavilo. Ačkoliv je výsledek referenda platný a pro zastupitelstvo závazný, radnice výsledek referenda nerespektuje.

Foto: Michal Pospíšil

Jednání zastupitelstva města Chropyně v otázce těžby štěrkopísku 18.12.2017

Článek

„Po konzultaci s právními zástupci našeho města jsme dospěli k názoru, že je reálné, aby investor dosáhl vítězství v případném soudním sporu...", uvedla starostka Chropyně Věra Sigmundová (ČSSD). Tvrdí, že by pak město vyplacené odškodnění požadovalo po zastupitelích.

Štěrkopísek hodlá v Chropyni těžit firma Ekoagrostav. Předseda představenstva Ing. Stojan uvedl, že s žalobou počítá. Jakou částku by požadoval, není zatím známo. Odhaduje ji předběžně na několik miliónů korun.

Odpůrci těžby a iniciátoři referenda v čele se spolkem Lužňáci s jednáním radnice nesouhlasí. Dlouhodobě město kritizují za liknavý přístup a nerozhodnost. „V březnu 2015 zastupitelé veřejně přiznali, že s těžbou udělali chybu a dnes nechtějí nést následky. Vůči voličům je to nefér," komentoval situaci předseda spolku.

Právní rozbor, o který se starostka Chropyně opírá, nebyl ani součástí materiálů pro zastupitelstvo, které město předem zveřejňuje.

Zastupitelé přesunuli další jednání o těžbě na březen 2018. Jaký bude další vývoj, je prozatím nejasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám