Hlavní obsah

Pytláctví je dnes hlavně adrenalinová záležitost

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terénní vozy, malorážky, kulovnice, dalekohledy pro noční vidění a hlavně bezohlednost patří k výbavě moderních pytláků. S jejich ničivými nájezdy se myslivci setkávají stále častěji. Zůstává za nimi totiž spoušť, raněné či mrtvé kusy zvěře. Zasažená zvířata sportovní pytláci ze zásady nedohledávají.

Foto: Leona Roháčková

V tomto případě maso ze srny skončilo na talíři

Článek

„Před časem nám z jednoho sdružení ohlásili nález uhynulého srnce. Zvíře bylo na kost vyhublé, takže si napřed mysleli, že padlo za oběť nějaké nemoci. Při bližším ohledání zjistili, že srnec byl zasažen z malorážky, střela proletěla krkem a čelistí. Zvíře uhynulo v důsledku neschopnosti přijímat potravu,“ povzdechl si jednatel Okresního mysliveckého sdružení v Prostějově Jiří Procházka.

"Nikdo z myslivců by něco takového neudělal. Pokud zvěř špatně zasáhne a ta se z místa vzdálí, je dohledána, většinou s pomocí loveckého psa. Nestane se, že by umírala v bolestech či jako v tomto případě hladem," dodal Procházka.

Sportovním pytlákům je navíc jedno, zda si za cíl vezmou srnce v nejlepším věku, nebo starou bachyni. Jde jim jen o potěšení z lovu.

Myslivci se shodují na tom, že lidí, bavících se pouhou střelbou na bezbrannou zvěř, stále přibývá. Podle jejich vyjádření se často jedná o lidi finančně velmi dobře zabezpečené, pro které by nákup povolenky na odstřel trofejního kusu neměl být problém. Bohužel, v tomto případě jasně vítězí adrenalin, vystřelit si na živý terč a mít přitom za zády možnost odhalení a následného trestu. Při nich stojí i fakt, že dobře ozbrojenému pytlákovi ve výkonném terénním autě se žádný z myslivců nepostaví ze strachu o vlastní bezpečnost.

„Je mi to líto, ale na druhé straně se kvůli srně nenechám zabít. Jen jednou jsem se odvážil postavit autu do cesty. Uskočil jsem na poslední chvíli. Vím jen to, že auto bylo tmavé a velké. Mělo rampu s šesti halogenovými světly, která mě úplně oslnila,“ podělil se o nedávnou zkušenost myslivec, který si nepřál být jmenován.  

Na pytláctví pamatuje trestní zákoník poměrně vysokými tresty. "Podle § 304 tr. zákoníku hrozí za pytláctví až dvouletý trest odnětí svobody. V případech, kdy se jedná o člena organizované skupiny nebo čin spáchal zvlášť zavrženíhodným způsobem, hrozí viníkovi až pětileté vězení," konstatovala prostějovská policejní mluvčí Eva Čeplová. Policisté ale nejsou při hledání viníků příliš úspěšní. 

Od roku 2009 do současné doby Policie ČR eviduje na území okresu Prostějov celkem sedm případů pytláctví. Tři  z těchto případů byly ukončeny, jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti nasvědčující tomu, že je spáchala určitá osoba. Dva případy byly odloženy, jelikož se skutek nestal. Ve zbývajících dvou případech skončil pytlák u soudu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám